Igazságosság erénye és a színek – 2. rész

Az Aura Soma Tarot Igazság lapjához tartozó Egyensúly üveg színkombinációjának vizsgálatát Advent kapcsán a bennünk működő ítélethozatallal kapcsoltuk össze. Az Egyensúly üvegek fizikai használata az üveg tartalmának összerázásával kezdődik, ekkor a két szín keverékét láthatjuk. Az Igazság üvegének összerázott színe a zöld. Ez a szín képviseli azokat a minőségi tulajdonságokat, ami a helyes ítélethozatalhoz szükséges. Ilyen például, hogy képes egy magasabb nézőpontba helyezkedve működni. Más szóval, ki tud vonódni érzelmileg a helyzetekből, és megértő (sárga) higgadtsággal (kék) vizsgálja azokat. Az Igazság erényének útján való elindulás első lépése, hogy ilyen minőségbe emelkedve megfigyeljük önmagunkat, a hétköznapi cselekedeteinkben hozott ítéleteket. Majd tegyük fel magunknak a kérdést, hogy vajon jogos volt-e ez az ítélet. Ekkor megvizsgáljuk a másik/mások nézőpontját is, és legtöbbször rájövünk, hogy elhamarkodottan döntöttünk. Ha ezt rendszeresen gyakoroljuk, egy idő után már magában a szituációban bekapcsol ez a képesség, és együttérzést, együttműködést épít ki bennünk. Fontos megjegyezni, hogy ez egy út, amit egy új szemlélet kialakítása miatt járunk be, és amiben mindenki a saját útját járja. Viszont ezt az utat nem lehet elkerülni.

A keleti tanok, az ősi bölcseletek mind úgy tartják, hogy a helyes ítélettel mindenképpen szembesülnünk kell, ha más nem, halálunk pillanatában. Az egyiptomi mitológiában Anubisz mérlegre teszi szívünket, és a mérleg másik serlegébe Maatnak, az igazság istennőjének tollát teszi. Szívünk tisztaságát mutatja meg a mérleg, azt, hogy milyen értékek őrződnek meg jelen életünkből, mennyit ért az élet.

Döntsünk hát úgy, hogy szívünkbe az igaz értékeket szeretnénk gyűjteni. Ehhez a korábban, és fent leírt szemléletváltást kell bejárnunk. Így kozmikus értelemben zöld lámpát kapunk, és a helyes útra lépünk.

Amikor ez mindennapi törekvésként él bennünk, átlépünk az Igazság Tarot lapjának visszaútjára. Az ehhez kapcsolódó Egyensúly üveg színe Tiszta/Türkiz.

A türkiz a szív kreatív kifejezésének területével az un. négy és feledik csakrával analóg szín. Itt található az Antahkarana (szivárványhíd). Ez egy energetikai híd, amely a felsőbb Lelki princípiumunkhoz szállítja az ember személyes benyomásait, gondolatait. Ezen hídon azonban csak azok a benyomások jutnak át, melyek értéke halhatatlan, amelyeket a Lelki princípium képes elraktározni, tehát személyiségünk „legjobb” tapasztalatainak emlék-rezgéseit. Szimbolikusan a híd kapuját őrzi Anubisz.

A türkiz szín egyesíti magában a szív zöldjét (amit érzünk) és a torok kékjét (amit mondunk). Segíti kimondani azt, ami a szívünkben van, nyíltan és őszintén beszélni. Ez a fajta kommunikáció együttműködésre törekszik. A tudatos (üveg felső) részén megjelenő fehér, arra utal, hogy képesek vagyunk a helyzetek, és önmagunk természetének tisztánlátására. A kettő együtt pedig egy olyan állapot, amelyben képesek vagyunk meghallani és megérteni mások problémáit és szükségleteit is a szívünk által.

Kívánom, hogy sikerüljön könnyítenünk szívünk terhén, a helyes ítélethozatalra törekedve, Advent idején is.

Varga Éva

%d blogger ezt szereti: