Vipassana elvonulás margójára * Steinmüller Csilla írása

Én magam kétszer voltam tanítvány a 11 napos Goenka féle Vipassana elvonuláson. Amit akkor megtapasztaltam az nagyon sokat adott saját Szellemi Utamhoz. Úgy gondoltam, – mint pszichológus és spirituális tanító – ez egy olyan csodálatos módszer, hogy minél több emberrel meg kell ismertetni.

Így hát elkezdtem szervezni a saját vezetésű Vipassana elvonulásomat. A 2018 márciusi elvonulás már a 10. ilyen kurzus volt.

Mit ad számomra a Vipassana elvonulás?
Nincs két egyforma elvonulás. A belső folyamatok és megélések újabb és újabb szintje tárult fel előttem a folyamatom során, és személyiségem újabb területei kerülnek napvilágra.

Én, mint vezető szintén a folyamatot csinálom végig – koncentráció, majd Vipassana technika –, haladva együtt a tanítványokkal. Tehát én is benne vagyok a saját folyamatomban, miközben vezetem az elvonulást. Bizony ez néha embert próbáló nehézségeket is okoz.

A mostani elvonuláson is voltak nehezebb óráim, egyrészt amikor a résztvevő tanítványok egyike-másika megborult és segítségre szorult, másrészt, amikor bennem indult el egy tudattágulási folyamat.

Akire számíthatok a nehéz helyzetekben egyrészt Ádám, akivel együtt járom a Szellemi Utat, és volt már, hogy együtt vezettük az elvonulást. (A szeptemberi elvonulás fő vezetője Ádám lesz és én, mint segítő és támogató leszek jelen.)

A másik a Segítő, aki feladata, hogy a tanítványok mindennapjait megkönnyítse. Ő most Kis Bernadett Nadi volt, aki egy csodálatos Segítő (már nem először). Igen sok gondot le tudott venni a vállamról, és támogatott az egy hét alatt. (Hogy ki lesz a szeptemberi Segítő? Ezen még nem is gondolkodtunk …)

Azonban az Utamat nekem kell végig járnom, és napi szinten lépkedek is rajta.

Az elvonuláson 2,5 napig a koncentrációt gyakoroljuk, a maradék 3,5 napon pedig a Vipassana technikát. (A szeptemberi elvonulás egy nappal hosszabb lesz, mert kevés ez az egy hét. Idő kell, hogy az elindult folyamat ki tudjon futni. Ezért döntöttünk úgy, hogy meghosszabbítjuk egy nappal. S talán utána még hosszabb is lehet az elvonulás …)

Amit most számomra adott az elvonulás az a tudatom fókuszálása és tágulása. Fergeteges élmény! A Szellemi Út = Tudati Út. Az ember (nagyon sajnálom, de így van) NEM bír Tudattal. Elmével bír, mely bizony önálló életet él és marionett bábúként rángat minket.

Tudattal bírni kilépés a szánszárából, és Szellemi Létezőként létezni. Csodás lehetőség ez az Ember számára. Azonban ez nagyon komoly munkát, kitartást, lemondást, önlegyőzést, önmeghaladást és rengeteg energiát követel attól, aki tudatosan (mert csak tudatosan lehet!) vállalja ezt az Utat.

Ezen elvonulások mind Kapuk lehetnek Önmagunk felé. Dolgozunk mentális és érzelmi elakadásainkon, tisztítjuk tudatunkat és testeinket, és helyet készítünk Tudatunk számára, hogy belépjen és megnyilvánuljon az életünkben.

Az én tapasztalatom, hogy a Szellemi Utamhoz (mely életem minden percét áthatja) a Vipassana elvonulások nagyon sokat adtak és adnak. És izgalommal készülök a következő szeptemberi elvonásra.

Szép Napot és Tudati ébredést kívánok Mindenkinek:

Steinmüller Csilla Magdolna
2018. március 25.
info.psszi@gmail.com
www.psszi.com
www.vipassana-meditacio-elvonulas.com

 

%d blogger ezt szereti: