Számok egyetemes jelentése 2.

 

A számszimbolika lényege, hogy nem kitalált fogalmakról van szó, hanem olyan szimbolikáról, melyeket a tudat nem kieszel, hanem felismer. Ezt a felismerést a mélypszichológiának, elsősorban C. G. Jungnak köszönhetjük, aki bebizonyította, hogy a tudattalan olyan képekben és szimbólumokban fejezi ki magát, melyeket nem kellett először megtanulnia. A mai tudat először meg akar ismerkedni ezzel a szimbólum nyelvezettel, hogy a jelentését majd egyre mélyebben megértse, de így is kétséges, hogy a teljességét képes lesz felfogni.

A számszimbolika magvát az egyjegyű számok képzik, a többjegyű számokat egyjegyűre tudunk redukálni (pl. 25→ 2+5=7)

Talán furcsállod, miért pont a nullával kezdjük, ha a végére érsz, már tudni fogod. 🙂

0 Nulla

A kezdeti egész, a mindent átfogó egység száma

A semmit illusztráló jel Indiából származik, Európában kb. 1000 éve bukkant fel. Neve a latin nulla figura kifejezésből származik, jelentése: alaktalan. Az egyház be akarta tiltani, nem nagyon akartak vele számolni, végül gyakorlati okokból megmaradt, használatával, sokkal egyszerűbbé vált a számolás.

Maga kör, az emberiség legősibb szimbólumai közé tartozik, ezt ismerjük legrégebbtől fogva. A kezdetek ősi egységét, a tudatelőtti egészet, az átfogót szimbolizálja. A mítoszok szavakba öntéséhez a kört, az üreget, az ölet és a tojást használták. A kör a mindent magába foglaló lehetőséget, erőt szimbolizálja, amelyből bármi kibontakozhat. Ehhez viszont fel kell törni az egységet – a teremtésről szóló mítoszok a kezdeti kettéosztódásról, szétválásról szólnak. Isten elválasztotta a fényt a sötétségtől, az eget a földtől, a fenti vizeket a lentitől.

farkába harapó kígyó.jpg

A saját farkába harapó kígyó, Uroborosz (görögül farokfaló), és más állatok az emberiség ősi szimbólumához tartoznak, az alkímiában ez a príma matería, az ősanyag szimbóluma, melyből minden kiindul.

Mint tökéletesség, az egész és örökkévalóság szimbólumaként a jegygyűrűben is megtalálható, a társsal való örök összetartozást, összefogást, eggyé olvadást szimbolizálja. Jelen van az örökzöld, adventi koszorúban – még nem jött el az idők vége, a leghosszabb éjszakák után a napok gyarapodnak, hisz az idő kereke örökké forog. Ez jelenik meg a sírra helyezett koszorúban, az élet és a halál, a világ és a túlvilág együttesen alkot egy nagyobb egészet.

A jungi mélypszichológiában a tudattalanban rejlő valamennyi képességünkre utal, melyek egyszerre és egyszerűen kész arra, hogy a tudatunkba emeljük.

tarot 0 bolond

A Tarot kártyában a 0 és a kör a BOLOND lapjánál jelenik meg – bármikor is kezdjük a nulláról, nyitva áll előttünk az összes lehetőség.

Ha bárhol: évszámodban, hónapszámodban vagy napszámodban van 0, akkor egyetemes szinten egy teremtő képességet kaptál. Lehet, ez úgy jelenik meg, hogy sok területen van/lesz lezárás az életed különböző területein, és emiatt újrakezdésre “kényszerülsz”.  Ha ez egy elsajátítandó terület, akkor az élet várhatóan úgy hozza, hogy több lezárásra kényszerülsz. Mikor ez a képesség beépül, akkor automatikusan lezársz olyan dolgokat, amikre már nincs szülséged, vagy épp valami új vagy más dolognak lesz itt az ideje, melyben valami újat tudsz teremteni – ez lehet fizikai, érzelmi, vagy szellemi szintű dolog, akár egy új képesség is.

2018.08.13.

Erőss Anna önismereti tréner

%d blogger ezt szereti: