Számok egyetemes jelentése 3.

1 – Egyes

A mindent magába foglaló oszthatatlan egység száma

Úgy tűnhet, hogy a számszimbolikában átfedés van a nulla és az egyes szám szimbolikájában, mind a kettőt az egységgel azonosítják.

A lényegi különbség: a megszámlálhatatlan egység (0) és a megszámolható egy, az együvé tartozás (1-es) jelenti. A nulla a minden és semmi, a kezdeti egység és az ellentétek világán túli mindent átfogó teljesség. Az egyes az összes többi szám oszthatatlan alkotórésze és építője, minden számmal egy, hiszen mindegyikben benne van.

nap-jele

Az egyest a pont jelképezi – ahogy minden vonal pontokból tevődik össze, valamennyi szám is az egyesekből. Ha egyesítjük a kört (nulla) és a pontot (1-es) – ʘ Az üres kör a differenciálatlan egész, egyszerre szimbolizálva a mindent és semmit. A kör közepén megjelenő ponttal fog differenciálódni ez az egység – valami megnyilvánul a pontban. Előtör a teremtő erő, és egyesként jelen van minden számban. Emellett ugyanebben a pillanatban keletkezik valami más is, ami nem a pont. → a poláris világ teremtésének pillanata, az ébredő (poláris) tudat szimbóluma.

A megszámlálhatatlan egyből létrejött a megszámolható egy. Az egyes előtt üresség, nemlét, lehetőség, titok, a felfoghatatlan abszolútum létezett → a nullától az egyig, a semmitől a létezésig vezető lépés jelentősebb, mint az egyestől az egymillióig tartó, az ősrobbanást szimbolizálja, amikor a nullából a monád keletkezett, az oszthatatlan egy, ami mindenben jelen van.

Az én a tudatos személyiség központja, az élet korai éveiben ébred fel mindnyájunkban, ezt a csodát megismételjük kicsiben, mikor reggelente felébredünk. A tudatossá válással elhagyjuk a mindennel összefűző egységet, kilépünk a poláris világba – a tudatunk ilyennek láttatja a világot.

Ahogy tudatosul az én saját léte, nyomban felismeri a nem-ént is, a világosság mellett megjelenik az árnyék – amint tudatosítjuk magunkban, hogy élünk, rádöbbenünk halandóságunkra. Bármit úgy ismerhetünk fel, ha el tudjuk képzelni az ellenkezőjét is. Nem érzékelnénk a nappalt éjszaka nélkül, és nem jellemeznénk valakit férfiasnak, ha nem létezne nőies. Ez a dualitás az egyessel, a ponttal bukkan elő – van valamink, és másunk is, ami nem a pont.

The_Ancient_of_Days

A Teremtő ott ül a körben, amit áttör a karjával – az egyes szimbólumával, és a kezében tartott körző, már a kettest szimbolizálja.

Az egyes a teremtő impulzust jelenti, jang szám, az impulzusként ható férfias energia, kezdeményezés, cselekvés, a tudat ereje. Az egyenesen álló ember jelképe,a  tudatossá válás pillanat, mikor az ember felegyenesedett, és észrevette maga felett az eget.

mágus

A Tarot-ban a szoláris tudatot, és az egyes teremtő erejét a MÁGUS jeleníti meg, mozdulatával a fent és lent közti összhangot testesíti meg, a kezdeményezést, az impulzust, a cselekvő alkotást, és a mesteri tudást.

A ma élő emberek nagy része rendelkezik a születési számában az eggyel, hiszen még 1900-ban születt a mai társadalom többsége.  Vajon, mit is kezdünk ezzel a teremtő erővel? Ki tudjuk használni jól ezt a képességünket? A figyelmünk hova irányul? Hova összpontosítunk? A hiányt vesszük észre hamarabb, vagy inkább teli a pohár?  Már nagyon sokat hallottuk, hogy a gondolatnak teremtő ereje van – milyen gondolatokkal töltöd meg a napjaidat? Ennél nagyobb teremtő ereje szavainknak van – milyen szavakat használsz? Hogyan beszélsz? Mi jelelmzi a szóhasználatodat? Érdemes rászánni egy-egy napot, megfigyelni, milyen gondolatiság és verbalitás jellemző rád, ez sokat elárul, hogyan és mire használod ezt az egyetemes adományt, mit teremtesz önmagad és környezeted számára.

Erőss Anna önismereti tréner

2018.08.16.

%d blogger ezt szereti: