Számok egyetemes jelentése 4.

2  – Kettes

A polaritás, az ellentétek, de az egyetértő pár száma is

polaritás-kapcsolat-jin-jang

A kettes, a másikat szimbolizálja, a kívánatos alternatívát, a vonzó ellenpólust, a döntés szabadságát, egyben ambivalenciát, kétséget, ellentétet, meghasonlást, emellett döntésképtelenséget, amiben megrekedhetünk. Felbukkanása óta nem egyszerű a helyzet – az egység széthasad. A kettes az egyessel egy időben keletkezik, a két szám egymást feltételezi, az egyes önmagában nem létezhet, ahogy felbukkan, megteremti a kettest, a másság szimbólumát. Bárhol van egy pont, mindig van, ami nem pont. A kettes feltételezi a fényt és árnyékot, a létezést és nemlétet.

Fopapno1

A Tarotban a FŐPAPNŐ testesíti meg – a fekete fehér oszlop között ülve jelzi, mindkét pólus egyenértékű → az eredeti egységtudatot szimbolizálja, amit az egyértelműség iránti törekvés bontott meg.

Egykor az ember abban a tudatban élt, hogy minden dolognak két oldala van, melyek egymást feltételezik, egyiket kívánni, a másiktól tartani, értelmetlen lenne. Úgy 5000 évvel ezelőtt kezdődött a férfias egyértelműségre való törekvés, az ősi dualitás felbomlott, látszólag egyeztethetetlen értékekre szakadt: nappal-éjszaka, bal-jobb, jó-rossz, élet-halál, férfi-nő.  Ebben a megkülönböztetésben az egyes szám lett a világos pólus: világosság, egyértelműség, a kettes egyre kétesebbé: a sötét oldal képviselője, a félhomály, egyenetlenség, kétértelműség.

A teremtésmítoszokban egy kezdeti egészet osztanak fel, egy szörnyeteget pusztítanak el – ebből keletkezik a világ sokfélesége. Így keletkezik a kör – nulla által szimbolizált kezdeti egységből a teremtő impulzus (1-es) által a polaritás (2), amiben élünk. Pszichológiailag a kör a tudattalant jelképezi, amiben ott szunnyadnak a kibontakozásra váró lehetőségek. Mikor egy impulzus (1-es) kiváltja a tudatosulást, ami eddig tudattalan volt, az a tudatba lépve (2) kibontakozik. Bármit tudatosan felismerünk, annak meg van az ellenpólusa.

Így vagy a tudatelőtti, kezdeti, osztatlan egységben létezünk, vagy ettünk a tudás fájáról, oda a paradicsom, és felismerjük a poláris világot, amiben eddig is éltünk, csak nem tudtuk. Az élet tudatossá válásával együtt jár az elkerülhetetlen vég felismerése – a halálra gyakran a tudás fájáról szedett tiltott gyümölcs élvezetének következményeként, büntetésként tekintenek.

Creation-and-the-expulsion-from-the-paradise-11291

Kiűzetés a paradicsomból Giovanni di Paolo

Ádám és Éva (2-es) a Paradicsomból (kör) az ellentétek világába vettetik

A Paradicsom kör, ahonnan a kettősséget megtestesítő férfit és nőt a polaritás világába űzik. Azóta az elveszett egység iránti törekvés a legfőbb jónak számít.

2018-ra felnőtt egy új generáció, akiknek az évszámuk 2-vel kezdődik, őket “újenergiás gyerekeknek” hívjuk, mert az évszámban lévő 2-es teljesen másképp meghatározó. Akiknek van 2000-ben vagy utána született gyermeke, az tapasztalhatta, hogy eléggé mások, más dolgok érdeklik őket, a régi szabályozás, fegyelem, tanrend egyre kevésbé működik náluk.

Ha van kettes a születési számunkban, olykor egyfajta billegést érezhetünk, főként érzelmileg lehet ez jellemző. A kettes yin, női energia, passzív befogadó minőség.  Szükségünk van ebben a rohanó világban olykor egy kis megállásra, befelé fordulásra. A legjobb ötletek is sokszor akkor pattannak ki, amikor épp nem erőltetjük.

Érdemes megnézni, hogy tudjuk a női oldalunkat működtetni – a férfiaknak is van női, és a nőknek is van férfi oldaluk. Tudunk-e figyelni a megérzéseinkre. Esetleg épp azt éljük meg, hogy a félelmeink hátráltatnak? Emiatt hozunk meg nehezen döntéseket? Az önérvényesítés könnyen megy vagy vannak nehézségeink? Ki tudunk állni önmagunkért, amikor épp szükség van rá? Inkább az a jellemző ránk, hogy másokat előtérbe helyezünk?

Harmonikusan megélve tudjuk, hogy minden változik. Érzelmeink is , ahogy fent úgy lent, és fordítva, így biztosak lehetünk, hogy a kevésbé jó időszakot követi egy kedvezőbb. Van egy egészséges félelem, ami megvéd, és szükséges. Amennyi félelem van bennük, annyira bátrak is vagyunk, ez adhat erőt ahhoz, hogy meg merjünk lépni új dolgokat. Mikor felismerjük, hogy az életben leginkább tapasztalatok vannak, és ha nem úgy sül el valami, ahogy szerettük volna, abból nagyon sokat tanulhatunk, és ezt leginkább egy üzenetnek, információnak fogjuk tekinteni.

Erőss Anna önismereti tréner

2018.08.19.

 

 

%d blogger ezt szereti: