Számok egyetemes jelentése 7.

5  – Ötös

Az ember és a kvintesszencia száma

Az ember száma, aki ötágú csillag gyanánt áll a világban. Négy végtagunk a négy elemnek felel meg, a fejünk a quinta essentia-t szimbolizálja, a rejtélyes, láthatatlan ötödik elemet, mely csak az ember számára hozzáférhető. Öt érzékszervünk van, mindkét kezünkön 5 ujjunk – hogy a valóságot (4) megragadjuk és az értelmét (5) felfogjuk.

Az ókori tanítás szerint a teljes teremtett világ a négy elemből áll: tűz, víz, föld, levegő és létezik még egy láthatatlan elem, mely a lényeget, a teremtés rejtett, a szellemet és az anyagot összekapcsoló értelmét jelképezi. Ezt az értelmet az ember képes felismerni, Arisztotelész éternek nevezte, az alkimisták a kvintesszencia fogalmával jelzik.

Khafre-Piramis

Ezt a „magasabb” szemszöget a piramis csúcsa szimbolizálja, a négy sarokpontot, a négy elemet egy magasabb síkon köti össze. Ugyanez megjelenik a szakrális építészetben is, a négy sarokoszlopon áll a négy evangélista szobra, képe, jele – a földi valóság, az oszlopszentek fel akarják emelni az embert a kupola közepébe, ahol a tengelyek a kvintesszencia pontján találkoznak. Ott látható a Szentlelket jelképező galamb, a Krisztust szimbolizáló bárány, vagy csak egy nyílás, melyen a láthatatlan Istent szimbolizáló fény áthatol.

kupola

Ez a szimbolika ismert a rózsakereszteseknél (a címeren a kvintesszencia központjában az ötszirmú rózsa), Krisztus 5 sebe, az ötágú csillag (az ember két lábbal áll a földön, a fejét az égre emeli), Isten egyetlen olyan teremtménye, aki egyesíti magában a szellemet (ég) és a természetet (föld).  Aki szellemében felveszi ezt a pózt és azonosítja magát az ötágú csillaggal, a saját valóján túlra is kiterjesztheti az érzékelését – megélheti magát a mikroszkopikusan kicsinek, lényének magvaként, vagy makroszkopikusan nagynak, pl. a születési horoszkóp égi konfigurációjaként.

Michelangelo

A lényeg alapvetően középen van, soha nem változik.

Emberként nekünk adatott meg a döntési szabadság, egyedül mi vagyunk képesek természetünk ellenére cselekedni. Mi ismerjük a jó és a rossz fogalmát, csak mi vállalhatjuk a tetteinkért a felelősséget. A kettősség az ötösben úgy jelenik meg, hogy a keresztény számszimbolikában a bűnös természettel azonosították → az öt érzékszervet jelképezi, amivel a bűnt elkövetjük.  Ennél ismertebb a megfordított ötágú csillag, mely csúcsával lefelé mutat – a gonosz szimbóluma, a fekete mágia jele. Emellett az egység elvesztését is szimbolizálja, a kettészakadást, és az ellentmondásokat.

armagedon-fest-e1483385060374

Az ötágú csillag azt jelképezi, hogy szabadon dönthetünk a jó és a rossz között.

simbolo-mistico

A Tarot-ban a FŐPAP-ot testesíti meg, a hit képviselőjét. Az értelem megtalálása – a vallás, a religio szó alapja a religare: visszakötni, visszacsatolni – hol és hogyan oldható meg, a Főpap áldásra emelt keze nyújt felvilágosítást, a kinyújtott ujjak a nyilvánvaló dolgokra, a behajlítottak a rejtettekre utalnak. A lényeget az találhatja meg, aki mindkettőre odafigyel: látható és láthatatlan, tudatos és tudattalan, világi és túlvilági, exoterikus és ezoterikus. Ezzel szemben az ÖRDÖG nyitott tenyerével azt jelzi, nincsenek rejtett dolgok, az értelem keresése értelmetlen.

                                  fopap      15 the-devil

Más szempontból is ambivalens szám. A lényeg láthatatlan, nem bizonyítható, így könnyedén le is tagadhatjuk. Úgy tűnik, a világ megy a maga útján hit nélkül is, a föld akkor is hoz termést, ha nem mondanak imát felette, nem végeznek termékenységi szertartást.

A geometria ősidők óta ismer öt olyan testet (kocka, tetraéder, oktaéder, dodekaéder, ikozaéder), mely tökéletesen harmonikus, mivel egyenlő oldalú lapok határolják, a platóni testek, az öt elemet szimbolizálják, melyek a három legjelentősebb számból vezethetők le: az isteni hármas, a földi négyes, az ember számaként ismert ötös.

Láthatjuk, ahogy haladunk az egyre nagyobb számok felé, mennyivel másabb jelentést kapnak. Az ötös kapcsán megvizsgálhatjuk, hogyan élünk a szabad akarat lehetőségével. Hogyan éljük életünket, mik a fontossági sorrendek, milyen értékrendet követünk? Egyedül az ember, akinek megadatott a szabad akarat. Vajon, arra használjuk, hogy épüljünk, hogy összekapcsolódjunk a Felsőbb dimenziókkal, az Isteni részünkkel? A mai világban, amikor a vaskorban élünk, sokszoros erőfeszítést kell tennünk, hogy az Isteni minőségekkel bármilyen kapcsolatunk legyen. Sajnos önmagunkon kívül nem támogatja semmi ezt az erőfeszítést. De minden, amit megteszünk ebben az irányban, az sokszorosan megtérül.

Erőss Anna önismereti tréner

2018.08.29.

 

 

%d blogger ezt szereti: