Számok egyetemes jelentése 9.

7 – Hetes

A tökéletesség és a teljes bőség és a beteljesülés száma

Szent számnak számít, az isteni hármasból és a földi négyesből áll, egyesítve magába Istent és a világot. A teljesség és a tökéletesség szimbóluma. A számok közül az, ami leginkább felbukkan a mítoszokban, a mesékben, népszokásokban, hagyományokban, a vallásban és a mágiában. Az égen a hét klasszikus planéta testesíti meg a teljességet (Nap, Hold, Mars, Merkúr, Jupiter, Vénusz Szaturnusz). Az ókori hit szerint a hét bolygó a hét szférán vonul keresztül, és a súrlódásukkal hozzák létre a hangskála hét hangját.

A hetest megtaláljuk a hét napjaiban, a keresztény hagyomány szerint Isten hét nap alatt teremtette a világot. Mint egy isteni mérték: 3+4 – ebből a kombinációból adódnak a Földön a természetes időhatárok:

 • 3 + 4 = 7 – egy hét
 • 3 x 4 = 12 – fél nap, egy év ennyi hónapból áll
 • 3 x (3 + 4) = 21 – a hagyományos nagykorúság
 • 4 x (3 + 4) =28 napból állt az eredeti hónap
 • (4 + 3) x (3 x 4) = 84 – az élet szimbolikus határa

hétágú csillag 2     Plejádok

A hétágú csillagból vezethető le a naptári hét szerkezete, a bolygók sorrendje a hétágú csillag vonalát követi. Megtaláljuk a Bika csillagkép kis csillaghalmazában, a Fiastyúkban (Plejádok). A Fiastyúk csillagait a hét nővérnek tartjuk.

A hét nem csak egészet, hanem sokat is jelent, ami az észlelésünktől függ. Egy virágcsokorban hat virágot tud az emberi szem számszerűleg érzékelni, a hetediktől csak soknak látja. Ebbe a szimbólumkörbe tartozik minden, amiből hét van: hét világtenger, hétmérföldes csizma, hét hegy mögött lakó hét törpe, hétalvó, hét hattyú, Heten Théba ellen, Hét szamuráj, a vadnyugati Hét mesterlövész, hetet ütött egy csapásra, az ókori világ 7 csodája, hét bölcs.

Table with scenes of the seven deadly sins by Bosch.jpg

Mint szent szám, kulcsszerepe van a vallásban és a kultuszokban, mint a hét sugár, a beavatás hét lépése, az alkímiához vezető hét lépcsőfok a teozófiában. A muszlim hívek hétszer járják körül a Kába kövét. Megmutatkozik a hétkarú gyertyatartóban, a hét szentségben, a Miatyánk hét kérésében – három az Istenre négy ránk vonatkozik, ahogy a hét erényt is három isteni és négy sarkalatosra osztják. A keresztre feszített Krisztusnak 7 szava maradt ránk. Az eget és földet összekötő szivárvány 7 színből áll.

Ahogy a latinban a sacer szó egyszerre jelent szentet és átkozottat, úgy jelenik meg a hetesben a jó és a rossz, a bőség és a hiány kettősége. A „rossz” hetes a sötét oldalként jelenik meg a hét fő erény, és a hét főbűn, a hét bő és hét szűk esztendő.

the-chariot-upright

A Tarot a DIADALSZEKÉR lapján mutatja be a szám szimbolikáját. A figyelem nem egy életszakasz lezárására (a háttérben lévő város) irányul, hanem az elindulásra, a jövő felderítésére, az újrakezdésre, mely már a nyolcas számhoz tartozik.

Az előző cikkben már elkezdtük a bennünk lévő tökéletességgel foglalkozni, vizsgálgatni. Most egy kis felfedező útra ispirállak. A következő pár napban figyeld meg, hogyan van jelen ez a szám az életedben a születési számodon kívül, benne van a:

 • a telefonszámodban
 • a házszámodban (emelet, ajtó)
 • munkahelyed címében
 • rendszámodban
 • bármiben, épp amerre jársz, és felfigyelsz rá?

Ezeken a területeken, hogyan éled meg a teljességet, tökéletességet?

A hagyományos numerológia a spiritualitást köti ehhez a számhoz. Minden, ami már túl van a fizikai szintű dolgokon, és a lélek szintjén jelenik meg. Akinek a születési számában bárhol benne van, azt mutatja, hogy nem csak a fizikai szintű dolgokkal kell foglalkoznia, hanem fontos, hogy a Lélek is helyet kapjon az életében. Szerencsére, ma már rengeteg lehetőség van, hogy jobban megismerkedjünk, mi a Lélek. Mindenki másként éli meg.

 • Neked, mit jelent a Lélek?
 • Ha meg kellene fogalmaznod, akkor, hogyan írnád le?
 • Ha fizikailag kellene meghatároznod, hol van a te Lelked?

 

Erőss Anna önismereti tréner

2018.09.04.

 

%d blogger ezt szereti: