Számok egyetemes jelentése 11.

9 – Kilences

A beavatás és az új felé tett lépés előtti összpontosítás száma

11.kép Hildegard Angyali karok és rendek

Az utolsó egyjegyű szám, az új síkra, a magasabb fokra és tudati szintre történő átmenet küszöbe. A kilégzést megelőző szünet, az ütés előtti lendületvétel, a lövés előtt az íj megfeszítése mind az újba való átlépés előtti összpontosítást testesíti meg. Legtöbben fordítva írják, a kilences írásjele a kívülről befelé haladó út szimbóluma, fordítottja, a termékeny szám, a hatos belülről halad kifelé.

Az új és a kilences összefüggése sok nyelvben felbukkan, a két szó rokon, egy tőre vezethető vissza, szinte azonosak.

  • német                  neu                       neun
  • latin                    novo                     novem
  • olasz                  nuovo                   nove
  • francia               neuf, neuve         neuf
  • spanyol              nuevo                   nueve
  • portugal             novo                     nove

Kulcsszerepet kap a beavatási szertartásokon, mint az összeszedettség és előkészítés száma. A beavatást kilenc óra, kilenc nap, kilenc éjszaka, kilenc hét, kilenc hónap vagy kilenc év előzi meg. Előképe lehet: az anyaméhben 9 hónapig fejlődünk, míg végül beavatást nyerünk ebbe a világba. Püthagorasz fekete gyapjúba öltözve háromszor kilenc napot töltött egy Zeusz barlangban, hogy beavatást nyerjen a misztériumokba. A kilences sok sámáni szertartásban is fontos szerepet kap. C. G. Jung szerint a mítoszokban és a mesékben is 9 évbe, 9 hónapba és éjszakéba telik, amíg a kincs napvilágra kerül. De, ha nem találnak rá, újból elsüllyed és kezdődhet elölről a játék.

A hermetikus rendekben, pl. a Rózsakereszteseknél a beavatásnak kilenc foka van, a katolikus egyházi rendekben kilences a végső lépés megtétele előtti koncentráció időszakának szimbóluma. A ferences és bencés rendben a novícius csak a kilencedik évben tett örök eskü köti élete végéig a rendhez.

Hercules_slaying_the_Lernean_hydra_testverek

Az isteni hármas hatványa (3 x 3) komoly vallási jelentőséggel bír. A matriarchális kultúrákban a Nagy Istennő arcaiként láthatjuk, mint a kilenc múzsa vagy a kilencfejű hidra. A kereszténység kilenc angyali kart, és egy kilenc szférából álló mennyországot képzel el. Kilenc boldogmondás hangzik el a Hegyi beszédben is.

Az újszövetségben a kilences az átmenetet szimbolizálja. Jézus a nap kilencedik órájában hal meg, a hagyomány szerint háromszor három kalapácsütéssel szegezték a keresztre – emlékére kilenc harangütéssel emlékeznek.

Remete

A Tarot-ban a kilencedik lap a REMETE, az öreg bölcs archetípusa – a visszavonulást, a magányt szimbolizálja. Ez nem az emberkerülő magányos farkas, az a remete, aki emberek közé vegyülve is hű maradhat önmagához.

Ez az eszme a kilencesben is benne van, keveredhet bármilyen számmal, mégis „hűséges” önmagához: bármit beszorozhatunk kilenccel, az eredmény keretösszeg mindig kilenc marad (3×9=27, 2+7=9; 17×9=153, 1+5+3=9).  Az öreg bölcs azt az erőt is jelképezi, mely segít másoknak átlépni a küszöbön úgy, hogy közben önmagukhoz hívek maradnak, átsegíti a számokat a következő tízes határon, közben nem manipulálja vagy másítja meg őket. Bármelyik számhoz adjuk a kilencet, az eredmény keretösszege megegyezik a kiindulási szám (kert) összegével: 7+9=16 → 1+6=7, 105+9=114 → 1+1+4= 6, mint a 1+0+5=6.

               szélrózsa   bagua-map

Az új kezdetre lépés előtti visszavonulás ás belső összpontosítás eszméjét szimbolizálja a kilences a szélrózsa közepén. A szélrózsa négy fő és négy mellékirányt mutat, a tájékozódás a középpontból, a kilences székhelyéről történik. A kínai feng-shui báguájában is a kilences a középpont, az egészség helye.  Az iszlámban mindig az év kilencedik hónapja a Ramadán, a böjt ideje, a Korán szerint Allahnak 99 neve van.

A kilencessel valami lezárul, és előkészít egy újat. Mikor elkezdjük a numerológiát megérteni, és alkalmazni, akkor ráállhatunk a 9-es ciklusokra. Minden évünk egy-egy szám minőségét hordozza, és azokat a törekvéseinket, mely ezeket a minőségeket hordozza, azokat külön megtámogatja. utoljára 2016 (2016->2+0+1+6=9) volt kilences, vagyis lezáró év. Nézz vissza, hogy ez az év hány alkalmat adott, hogy lezárj dolgokat, és újaknak adj helyet. Társadalmunk még nagyobb része az 1900-as években született, így ezzel a lezáró minőséggel igen sokan rendelkezünk.

Elgondolkozhatsz, hogy

  • könnyen kihasználod az alkalmat, hogy lezárj dolgokat vagy inkább nehezedre esik
  • könnyedén váltasz (telefont, kocsit, albérletet, munkahelyet, munkát) vagy inkább sokáig kitartasz egy-egy dolog mellett
  • jellemző rád a gyújtögetés vagy szezononként, rendszeresen lomtalanítasz

Sokan szeretnének új dolgokat. Mikor új dolgot szeretnénk, csináljunk neki helyet. Amire már nincs szükség, attól váljunk meg. Minden, amit nem engedtünk el legutóbb az is, amire szükségünk van, és az is, amire már nem – az velünk lesz egészen 2025-ig.

Erőss Anna önismereti tréner

2018. 09. 10.

 

 

%d blogger ezt szereti: