Számok egyetemes jelentése 12.

10 – Tízes

Az isteni rend, a befejezettség és a tökéletesség száma

 

A tökéletesség, a befejezettség és a mindent átfogó isteni rend száma, a mágikus határ szimbólumává is vált. Az imádságra összekulcsolt kezünk (kezeinken 10 ujj van) az isteni renddel való összhangba kerülést jelenti.

tp4

A tízes számot a tízparancsolatból is ismerjük, mely a zsidó, a keresztény és buddhista vallásban is megjelenik, itt öt a laikusokra és öt a szerzetesekre vonatkozik.  A zsidó-keresztény parancsolatok két részre oszthatók: hármasra és hetesre. Az isteni hármas, az első három parancsolat: miként viselkedjen az ember az Istennek, a többi hét a Földön állított isteni határ szimbólumának eszméje.

kabbalah-tree-of-life

A keresztény, zsidó és muszlim vallásúaknál ismert a tized fogalma – a bevételek tizedrésze, Istent illeti. Az isteni tervet jelképező tízes, a kabbalában is kulcsszerepet játszik.

tetraktys2

A tízes már Püthagorasztól kezdve szent számnak számított, mert az első négy alapszám összege: 1+2+3+4=10 → a tízes a négy elem, a teremtés alapköveinek összegét is jelenti. A püthagoreusok egy tíz pontból álló piramissal szemléltetik, tetraküsznek (négyességnek) neveztek. Ez a szimbólum több, mint összetevői összege, az ábrát alkotó tíz pont egyúttal egy isteni háromszöget is formáz.

A tízes római számot: X-et, gyakran kereszthez hasonlítják, úgy, mint Krisztus nevének görög kezdőbetűjét, a khít (χ). Tíz a számértéke a jodnak (ˀ), ami a héberben Jézus és Jahve kezdőbetűje.

szerencsekerék

A Tarot szerencsekerék lapján a kerék egy mélyebb síkon az idő kerekének bizonyul – az élet folyamán egyik feladat után a másik jön, melyekből mozaikként körvonalazódik életfeladatunk teljes képe. A kerék felirata (Tora = Törvény, JHNV= Jahve = Isten neve) árulkodik, hogy a feladatok sorában isteni törvényszerűség rejlik.

A tizessel egy új ciklus kezdődik, magasabb minőségben. Az egyes a szám elején egy új kezdetre utal. Ez akkor következhet be, ha az előző 9 számot, annak minden üzenetét, adottságait, és feladatait magunkba tudtuk integrálni, és megvalósítani.

Érdemes megfigyelnünk, vajon, hogyan tudjuk hétköznepi szinten az alap értékeket,  életünkben megvalósítani, melyet a tízparancsolat leír.

  • Tiszteljük szüleinket?
  • Tiszteletben tartjuk önmagunkat, szánunk időt a lelki összekapcsolódásra?
  • Tiszteljük a másét?
  • Milyen értékeket közvetítünk?
  • Hűek vagyunk önmagunkhoz, párunkhoz, elveinkhez?
  • Milyen értékek mentén éljük életünket?
  • Milyen példát mutatunk az Isteni rend szerint?

Erőss Anna önismereti tréner

2018.09.13.

 

 

 

 

 

%d blogger ezt szereti: