Adventi koszorú megáldása

Advent első vasárnapja december 2, és ekkor kell meggyújtani az első lila gyertyát.

A tudatos ünnepléshez hozzátartozik, hogy megáldjuk az adventi koszorút.  Az áldás egy rituálé, melyet a család (közösség) együtt kell, hogy elvégezzen. Ez időnként nehéz lehet, hiszen oly messze kerültünk egyrészt a rituáléktól, másrészt pedig a személyes együttlétektől.

Előtte mindenképpen érdemes megbeszélni ezt a családdal (közösséggel), ki hogy vélekedik erről, ki mit szeretne, és hogyan tudunk kapcsolódni egymáshoz.

Az áldás egy nagyon fontos cselekedet (étel megáldása, a napunk megáldása, stb…), mellyel megszenteljük és fénnyel telítjük a megáldott dolgot.

Hívjuk meg a családot, mi a központban a csoportot. Álljuk, üljük körül az Adventi koszorút, és mondjuk el mit jelent az nekünk. Mindenki hozzáteheti a saját gondolatait, hiszen ettől még kerekebb lesz a kis rituálénk.

IMG_0299

Mit szimbolizál az Adventi koszorú?

Győzelmi koszorúra emlékeztet. Hisszük, hogy életünk sikerül, ha várjuk Jézus eljövetelét, és hagyjuk belépni házunkba, ha nálunk kopogtat. A reményt fejezi ki, hogy Isten mindazt, ami bennünk eltörött vagy kicsorbult, újra összeilleszti, és egésszé teszi.

A koszorú erősítheti a reményünket, hogy a családunkban senki nem vall kudarcot, hogy a következő évben is sikerül az életünk. És könyörgünk azért, hogy Isten gömbölyítsen le bennünk mindent, ami az elmúlt évben sarkossá és keménnyé vált. A koszorú összeköti az embereket is, akik köré ülnek. Így azt a kívánságot fejezi ki, hogy a család összetart, és senki sem esik ki közösségének köréből.

Majd odafigyelve gyújtsuk meg az első gyertyát. Mondjuk közben: „Jézus világossága járjon át mindek ebben az adventi időben mélyebben, és világosítsa meg életünk minden területét. Űzzön el szívünkből és házunkból minden sötétséget, és töltse el házunkat szeretettel.”

Célszerű minden adventvasárnap előtt a családdal körülülni az adventi koszorút és beszélgetni egy keveset, vagy együtt hallgassunk meg egy adventi éneket.

Forrás: Anselm Grün. Ünnepek és szokások, amelyek megszépítik életünket

%d blogger ezt szereti: