Január – az Őszinteség hónapja

Kuthumi és Lady Guinevierre 12 Életszabálya közül az első az Őszinteség szabálya. Ebből láthatjuk, hogy ezek a szabályok igazából erények, belső iránytűk, amelyek önmagunkon belüli kifejlesztésével a fejlődésünk útját kövezzük ki.

Úgy is mondhatjuk, h minden az Őszinteséggel kezdődik. De vajon miért is? Hogy van jelen életünkben ez az erény?

Az őszinteséget általában a kapcsolatainkon belül éljük meg. Alapvetően a másik viselkedésében, tetteiben vizsgáljuk azt. Ilyen kérdéseken szoktunk mélázni:
* Őszinte-e hozzám a másik?
* Elmond-e nekem mindent?
* Megbízik-e bennem annyira, hogy őszintén megnyíljon nekem? stb.
Valóban ennyi lenne az őszinteség? Hogy a másik mennyire nyílik meg nekem vagy mennyire enged be saját bensőjébe?

Az ilyen témáknál, ahol két ember kapcsolatát vizsgáljuk, vagy egyszerűen a saját magam másokkal megélt kapcsolatait fejtegetem, érdemes nem csak a másik felet vizsgálni, hanem legelsőként önmagamat. Miért is?
Mert amit a kapcsolataimban megélek, az nagyrészt önmagam visszatükröződése. Mert a másik a legnagyobb tükör nekem. Vagyis, amikor hiányolok valamit a kapcsolatból, amit a másik nem tesz bele, akkor kérdés, hogy én azt beleteszem-e.

A Felemelkedett Mesterek a következőket mondják az Őszinteség Szabályáról:
„Az őszinteség annyit tesz, hogy mindig légy igaz magadhoz: az igazság elismerése, az igazság kimondása és az igazságotok megélése.
Az Őszinteség Aranyszabálya önmagatok hatalmának alapvető leckéjét tanítja. Minél inkább odafigyeltek és éreztek, annál inkább meg fogjátok érteni saját igazságotokat. Minél inkább határt szabtok, és minél inkább élitek önmagatok szeretetét, annál inkább megértitek az Őszinteség fogalmát. Amikor az igazságotokat élitek, ezzel mindenki másnak is felajánljátok az alkalmat, hogy ők is felfedezhessék saját igazságukat, mert minden alkalommal, amikor saját őszinteségetek kapcsán kompromisszumot köttök, egy illúziót támogattok.”

Szóval az őszinteség valódi lényege, hogy önmagammal kapcsolatban tudok-e valóban őszinte lenni.
* Tudok-e valóban teljes elfogadással odafordulni önmagam felé?
* Szembe tudok-e nézni a belsőmben rejtőző tartalmakkal?
* Merem és akarom-e megismerni saját belső igazságaimat, vágyaimat, motivációimat?
* Be merem-e vallani magamnak, hogy mi hiányzik, mire vágyom?
* Ki tudom-e kommunikálni, mutatni vagy bármilyen módon megosztani másokkal a belső igazságomat?
* Én mennyire nyílok meg a másiknak?
Önmagunkkal kapcsolatban vajon feltesszük-e ezeket a kérdéseket?

És jön a legfőbb kérdés:
Tudunk-e őszinték lenni, ha nem ismerjük saját magunkat? Meg tudjuk-e mutatni bármilyen eszközzel, ami bennünk van, ha mi magunk se vagyunk képesek önmagunknak feltárni bensőnket?

Ezeket a kérdéseket feszegeti az Őszinteség szabálya. És elhozza az önmagunk megismerésének fontosságát. Hogy lássuk, érezzük, tudjuk, mi az, ami minket motivál, ösztönöz a cselekvéseinkben vagy a passzivitásban.

Ezek megismeréséhez az egyik legjobb módszer önmagunk őszinte önmegfigyelése: A folyamat, amikor egyfajta külső szemlélőként vizsgáljuk magunkat, cselekedeteinket, gondolatainkat, érzéseinket. Hogy megtudjuk, miért teszünk valamit, vagy miért nem. Lehet, hogy félelemből, gőgből, hiúságból, de az is lehet, hogy soha nem tanultam meg, hogy is tehetném.

Még január fele előttünk van. Szánjuk ezt a két hetet arra, hogy megfigyeljük saját magunkat, belső működésünket. Tárjuk fel belső hajtóerőinket, merjünk rájuk nézni akkor is, ha nem tűnik túl magasztosnak a motiváció, ami tetteink mögött rejlik. Merjük feltárni saját magunkat, hogy így beemelhessük mindazt életünkbe, ami hiányzik, ami boldogabbá tenne, ami segítene fejlődni, kiteljesedni.

Ha ezt megtesszük, nem csak önmagunkon segítünk, hanem példát is mutatunk arra, hogy igenis lehet önazonosan élni. Lehet ismerni saját belső késztetéseinket, vágyainkat, és azt bátran meg lehet mutatni a világban.

Bár az Őszinteség leírásánál nagy hangsúlyt helyeznek a Mesterek a feltárt igazságok kifelé való kommunikálására, mégis úgy vélem, ezekre a későbbiekben lesz még alkalom. Most törekedjünk arra, hogy el merjünk merülni saját mélységeinkben, hogy feltárjuk az ott rejlő igazságokat. Figyeljünk magunkra a következő napokban, és teljes elfogadással forduljunk belsőnk tartalmai felé!

Domokos Erzsébet

%d blogger ezt szereti: