Őszinteség – A virágok nyelvén

Ebben a hónapban az őszinteség minőségét fedezzük fel a különböző rendszerek segítségével. A Bach-virágok nyelvén keresztül is kísérlek majd ebben az egy évben. A Bach-virágterápia Dr. Edward Bach nevéhez fűződik. Megfigyelte, hogy jellegzetes viselkedés és reakciómintáink vannak, melyek háttérében egy-egy Lelki minőség áll. Mikor megszakad a Lélek és a személyiség között a kapcsolat, akkor negatív érzések, reakciók, majd végül betegségek jelennek meg. A betegségeket megelőzhetjük, ha már időben észrevesszük negatív érzelmeinket, és megkeressük ennek okát.
A Bach-virágterápiában az Őszinteség virága az

APRÓBOJTORJÁN

Az Apróbojtorján lelkiállapot kifejezetten a városi léthez kötődik – az ilyen emberek szociálisak, keresik a társaságot, a másokkal való érintkezést. Ennek ellenére, mégis magányosak legbelül.

Dr. Edwrad Bach jellemzésében az Apróbojtorján alkat olyan, mintha gyötrődne nyughatatlan Lelke miatt. Az erény, amit keres, a béke, ő ezt tartotta a jövő gyógymódja által közvetített négy minőség közül az elsőnek. Elmondása szerint a béke abból származik majd, hogy az ember Lelke mélyén elfogadja és megérti földi életfeladatát – és ez az, ami az Apróbojtorján típusnak nehezen megy. Nem tudnak szembenézni a tényekkel. Látják és tapasztalják a világ fájdalmát – ettől gyötrődnek -, de alkalmatlannak érzik magukat, hogy ezt a fájdalmat összebékítsék magukban az életbe vetett hittel. Ahelyett, hogy szembe néznének a problémákkal, próbálják elviccelni a dolgokat. Ami még rosszabb, alkoholhoz vagy kábítószerhez nyúlnak csak, hogy menekülhessenek valahogy az élet elől. Gyötrelmeik azonban nem múlnak el, ott várakoznak tudatuk mélyén. Elüthetik az időt tréfálkozással, szórakozással, játékokkal, bármilyen figyelemelterelő manőverrel, de egyszer csak rájuk köszönt a magány. Összetett személyiség, sokkal több, mint a társaság tréfamestere. Inkább olyan, mint egy bölcs udvari bolond. Erősen érzelmi beállítottságú, az érzések áradata elborítja, és ki nem állhatja a gondolkodást. Ezért is keresi a szórakoztató társaságot, hogy kikapcsolhassa a gondolatait, amik figyelmet követelve rögtön előtörnek belőle, ha egyedül van.

APRÓBOJTORJÁN

Az apróbojtorján virág sárgasága több, mint az elme tisztasága, még ha az ilyen állapotban lévő ember épp ezt a letisztultságot keresi. A sárga szín ezúttal a Lelki tisztaságot jelképezi, a Lélekét, ami úgy képes szemlélni a világot, hogy közben nem adja át magát mindannak a fájdalomnak, amit lát. Ez a sárgaság az arany lágy, tartós, korróziónak ellenálló fényére emlékeztet, és arra derűre utal, mely a belső nyugalomból az Örökkévaló ismeretéből fakad. A magányosan növő apróbojtorján fogékony, érzékelő, eközben felfelé és kifelé árasztja magából energiáit, és ennek iránya kifejezetten fontos. A növények természetüknél fogva hajlékonyak és nyitottak, rugalmasan szerteágazó felépítésükkel, a száraikkal hajladozva, csavarodva mindig követik a Nap égi útját. E nyitottság révén beléjük áramlik a fájdalom, ami arra ösztökéli az Apróbojtorján alkatot, hogy eltaszítsa magától a tapasztalatokat. Ez a típus átlátja a világban zajló folyamatokat, de nem kíván részt venni bennük. Pszichológiai szempontból: elfojtják érzelmeiket, és a nevetés álarca mögé bújva megpróbálják lerázni magukról a tudást – bölcsek, de azt tettetik, mintha ostobák volnának. A növény formagazdagsága az Apróbojtorján személyiség jó színészi képességeire utal, változatos előadásokat képes produkálni. Változékony természetét humorral leplezi, de igazából páncélzatra vágyik, ami megvédi őt a világ behatásaitól. Mit kellene megtanulnia? Alkatából adódóan felismerheti, hogy csakis szellemi belátás révén haladható meg a világban jelen lévő fizikai fájdalom. Nincs az a páncélruha – a növénynek nincsenek tüskéi, tövisei – ami védelmet nyújtana a tapasztalatok ellen. Ennek az igazságnak a felismerésére késztet a lángoló sárga, nap felé törő, csúcsos virágfüzérével az apróbojtorján. Az apróbojtorján ereje lehetővé teszi számodra, hogy minden próbatétel és nehézség közepette megőrizd lelki békéd, egészen addig, amíg senki és semmi nem tud már megzavarni. Bach 1933-ban azt írta az apróbojtorjánról: ”Mily sokan vannak e szenvedők, akik gyötrelmüket gyakran nevetés és vidámság mögé próbálják rejteni.”

Ha hagyományos gyógynövényként tekintünk az apróbojtorjánra, azt a bőrproblémák kezelésére ajánlják. a Bach-virágeszenciáknak általában nincs közük az adott növény általános gyógyhatásához, ebben az esetben mégis megfigyelhető, hogy az Apróbojtorján személyiségnek gyakran van valamilyen bőrbetegsége. → A kültakarón lángolnak fel az elnyomott érzelmek.

Érdekes tény, hogy napjainkban az Apróbojtorján eszencia nem örvend olyan népszerűségnek, pedig társadalmunk egyre szélesebb köreiben terjed az a görcsös igyekvés, hogy mindenáron a jólét látszatát keltsük, és eközben akár kábítószerek vagy egyéb stimulánsok használatától sem riadunk vissza. Talán alábecsüljük az apróbojtorján erejét és megfeledkezünk e csodálatos gyógyítóról, ami segíthetne nekünk túljutni életünkkel kapcsolatos aggodalmainkon?!

Néhány reakcióminta segítségével ráláthatunk, mikor nem vagyunk őszinték. Ezek a minták sokszor nem tudatosan működnek bennünk.
• igyekszik figyelmen kívül hagyni az élet sötét oldalait, és kerüli a negatív tapasztalatokat
• mindig mosolyog, valós érzelmeit nem mutatja ki
• túlérzékenység jellemzi, amit nem mutat
• léthazugságban él, önmagát csapja be
• konfliktuskerülő – mivel szereti maga körül a békességet és a harmóniát, így bármi áron elkerüli a konfliktus helyzeteket
• szeretne mindenki kedvére tenni
• engedékeny, kisebb hazugságoktól sem riad vissza, csaknem minden áldozatot meghoz, hogy megőrizze lelki békéjét, és elkerülje a konfrontációt
• gondjait, belső feszültségét a vidámság álarca mögé rejti
• mottója: „semmi probléma – csak mosolyogni!”
• saját problémáit bagatellizálja, akkor sem vallja be, ha mások rákérdeznek
• menekül kínzó gondolatai elől ezért folyton úton van, szórakozást, változatosságot, társaságot keres, lényeg, hogy mindig történjen valami, hogy ne jusson ideje töprengésre
• ideológiákat gyárt
• betegként sem panaszkodik
• mivel nyugodtan, békében szeret élni, szemet huny partnere viselkedése felett

Fizikai szinten megjelenő tünetek lehetnek:
• körömrágás
• fogcsikorgatás
• hajtépegetés, tekerés
• horkolás
• különböző függőségek: alkohol, drog, gyógyszer, játékszenvedély

Természetesen ennek a Lelki állapotnak meg van a pozitív megélései is:
• őszinte, nyílt, képes konfrontálódni
• vidám, derűs az alaptermészete
• igazi harmónia van benne, belső béke jellemzi
• őszintén optimista, és ügyes békebíró

Ha úgy érzed, kibillent az egyensúlyod, nem vagy harmóniában, és a fenti tünetekből, negatív reakciókból magadra ismertél, akkor használhatod a virág pozitív megéléséhez a következő megerősítő mantrát. Koncentráltan és odafigyelve, ezek a megerősítések elkezdik a rezgésszintünket megemelni a pozitív tartományba, segítik, hogy a személyiség ismét kapcsolatba kerüljön a Lélekkel, mely révén helyreáll a belső béke.

• „Érzem a békességet:”
• „Őszinte vagyok.”
• „Megmutatom magam.”

Erőss Anna önismereti tréner – Lélekmediátor

2018.01.23.

%d blogger ezt szereti: