Vizsgáld meg önmagadban a hónap életszabályát, az Őszinteséget!

Már sok oldalról megközelítettük az őszinteség témáját. A Bach-virágterápia az Apróbojtorján segítségével viselkedés,- és reakciómintákat mutatott, hogy felismerjük, mikor nem vagyunk őszinték. Ezek a reakciók sokszor nem tudatosak, ezért érdemes először is megvizsgálnunk, hogy vajon ez egy karakterem, vagyis pl. már gyermekkoromban is kerültem a konfliktust, kerestem a nyugalmat, mindig is társasági ember voltam, kerestem a szórakozási lehetőséget. A második előfordulási pont, ha egy élethelyzetben ismerjük fel, pl.: amikor egy bizonyos munkahelyen dolgoztam, vagy egy bizonyos partnerkapcsolatban voltam, egy iskolai közösségben, épp az érettségire, valamilyen vizsgára készültem, stb. A harmadik lehetőség, amikor egy bizonyos szituációban fedezem fel, és abban a szituációban, azzal az emberrel mindig így viselkedem, vagy érzek.

Őszinteségünk összetett. Van, mikor elvárjuk, hogy őszinték legyenek velünk, és van, mikor nem bánjuk, ha egy kis kegyes hazugságot kapunk. Mi is megválogatjuk, hogy kivel, milyen helyzetben vagyunk őszinték, és mikor inkább nem bántunk meg valakit a nyers igazsággal.

nismeret 10

Néhány kérdés megválaszolásával alaposabban megvizsgálhatjuk az őszinteség témakörét:

  • Szerinted mikor, és milyen helyzetben esik nehezedre, hogy őszinte legyél?
  • Mi, vagy mik azok a dolgok, amikkel nem boldogulsz, és inkább struccpolitikát folytatsz?
  • Van-e bármilyen függőséged? – ez ma már a klasszikusok mellett (drog, gyógyszer, alkohol, dohányzás) lehet akár csoki, internet, facebook, sorozat-, kapcsolatfüggőség is
  • Van-e olyan életterület, ahol kimondottan fontos, hogy ne kelljen konfrontálódnod?
  • Hogyan reagálsz, mikor nem tudsz őszinte lenni? Milyen érzés van benned? A tested épp milyen? (feszült, görnyedt, stb.) Zavarba jössz, elpirulsz, gyorsabban ver a szíved?
  • Milyen esetben szoktad a humort használni? Észrevetted, hogy ilyenkor mi, az, amivel nehéz szembenézni?
  • Hogy reagálsz arra, ha veled nem őszinték?
  • Mikor érezted, hogy a legnehezebb őszintének lenned?
  • Milyen érzés, mikor őszintén el tudod mondani, hogy mire gondolsz, épp milyen problémáid vannak, mi aggaszt, vagy foglalkoztat?
  • Milyen érzés volt, amikor be merted vállalni a konfliktust, és őszintén ki tudtál állni önmagadért?

Javaslom, hogy írd le magadnak a válaszaidat, lehetőleg kézírással. Így egy új képet, mélyebb szintű rálátást kaphatsz önmagadra. Nyithatsz ennek a belső munkának egy szép füzetet is, melyet majd hónapról – hónapra bővíthetsz.

Ha a kérdések megválaszolás után nem vagy elégedett az eredménnyel, vizsgáld meg, melyik az az életterület, vagy szituáció ahol a legegyszerűbb változtatni. Amikor hosszútávú eredményt szeretnénk, érdemes a legkönnyebben alakítható dologgal kezdeni, így gyorsan sikerélményünk lesz, és további erőt nyerünk a nagyobb céljaink eléréséhez.  

Kezdheted akár egy nagyon egyszerű gyakorlattal. Mikor észreveszed, hogy nem tudsz őszinte lenni, akkor egy darab papírra leírhatod, hogy mi az, ami feszültséget kelt benned, lehet aggódás jelenik meg, vagy szorongás. Bármilyen negatív érzelem jelenik meg, semmi mást nem kell tenned, mint leírod.  Mindössze annyi a feladat, hogy papírra kerüljön az adott érzelem. Ez sikerülhet annyira jól, hogy közben azt tapasztalhatod, hogy mélyeket sóhajtasz. Szervezetünk nagyon intelligens, így szabadul meg a negatív gondolatoktól, érzésektől. Fontos, nem kell megoldanod az adott helyzetet, elég, ha leírod azt a negatív érzést, ami benned van. Ezután két dolgot tehetsz. Egyszerűen megsemmisíted a papírt, amire írtál. Ha úgy érzed, kész vagy szembenézni az adott helyzettel, akkor olvasd el, mit írtál le. Sokszor, mikor leírva elolvassuk, rájövünk, hogy sokkal kevésbé nagy volumenű, mint azt gondoltuk, és máris jobban érezzük magunkat. Ezen felül megvizsgálhatod alaposabban is, hogy ami miatt aggódsz, vagy szorongsz, arra van-e bármilyen ráhatásod. Pl. Nem mertem elmondani a páromnak, hogy a cég, ahol dolgozom instabillá vált. (Minden negatív hír nagyon megviseli, pont emiatt az érzékenysége miatt szerettem bele.) – Tehetek bármit, hogy a cég stabillá váljon? Ha igen, az jó, mert akkor megmarad a munkám. Ha nem, akkor olyan dolog miatt aggódom, ami nem tőlem függ, vagyis feleslegesen. Mikor erre rájövök, akkor elkezdhetek azzal foglalkozni, ami tényleg rajtam múlik, pl. frissíthetem az önéletrajzomat, és új munka után nézek.

A negatív érzéseket így is lehet nagymértékben csökkenteni, emellett a problémákat céllá alakítani. Mennyivel másabb, ha azt mondjuk: „Az a problémám…” vagy „Azt tűztem ki célul, hogy…”

budha

Kívánom neked, hogy őszintén tudj magadnak válaszolni, és ha szükséges, még ma tedd meg az első, akár apró lépést! Bármi, amit valóban megteszel, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a belső békéd helyreálljon.

Erőss Anna önismereti tréner – lélekmediátor

2019. 01. 29.

%d blogger ezt szereti: