A szeretet szabálya virágnyelven

SZERETET

Újabb hónaphoz, és témához érkeztünk. A múlt hónapban az őszinteséggel foglalkoztunk, ebben a hónapban a szeretet a témánk, melyet több oldalról is megközelítünk. A Bach-virágterápiában a szeretet szimbóluma a Magyal, a szívet megnyitó virág.

France, Savoie, holly (Aquifoliaceae)

„A Magyal védelmet nyújt minden ellen, ami nem azonos az Egyetemes Szeretettel.”

A tökéletes tolerancia megvalósítása esetén az ember elviseli a világ haragját, tűri a megvetést, s minden feléje áradó negatívumon úrrá lesz szeretetével. A magyal méltán vált Krisztus szeretetének növényévé, a karácsony díszévé. Ágait otthonunkba visszük a tizenkét szent éjszakát megelőző napokra, így emlékezve meg az év legsötétebb napja, a téli napforduló után megújuló életről, az újból megszülető világosságról.

Negatív Magyal állapotban az embert belsőleg marja, égeti valami kegyetlenül rossz érzés, és annak romboló, pusztító hatása heves kitörések formájában kifelé is megnyilvánul. Ezek bosszantó gondolatok: féltékenység, irigység, bosszúvágy, gyanakvás. Emiatt az illető zsémbeskedővé válik, és olyan gonosz hajtóerő uralkodik el rajta, ami szándékos károkozásra sarkallja. Az az állapot, amikor az ember kellemetlen érzések hatására összerázkódik. Olyan, mint amikor reszket a dühtől saját vagy mások dühe miatt. A harag önmagában nem rossz, a szeretethiány azonban már komoly problémákat okozhat. A gyűlölet a szeretet hiányából fakad, a két érzés kölcsönösen kizárja egymást. A harag válaszreakció az egyén önérzetét sértő támadásra. A megbántott ember – érje akár fizikai vagy lelki bántalom – dühkitörés formájában is hangot adhat felháborodásának. Ez még természetesnek is mondható. A probléma abból adódik, ha ez a reakcióminta szokássá válik. Aki rendszeresen mérgelődik, rendszeresen ki van téve a haragot kiváltó ingereknek. Az önérzetét kikezdő támadás olyan mértékben töri meg a természetes védelmi rendszerét, hogy az képes eluralkodni az illető lényének egy része felett, elhódít tőle egy területet. Az olyan invazív betegségek, mint pl. a rák, kapcsolatba hozhatók a haraggal és a Magyal lelkiállapottal.

A magyal növény nem bírja, ha a tövénél megbolygatják → a harag alapjaiban rengeti meg biztonságérzetünket. Ez a kistermetű, lassan növő cserje szokatlanul jól tűri az árnyékot. Rendszerint más fák árnyékába húzódik, ami sokat elárul a Magyal állapotról. Mindig sötétebb zöld kell legyen a levele, mint annak a növénynek, melynek az árnyékában él, hogy elegendő fényt tudjon elnyelni. Ez a tulajdonsága jelzésértékű → Fény kell neki. A Magyal a szeretet fényét hozza el a negativitás sötétjébe. A fiatal hajtás rögtön nagy nehézséggel találja szembe magát: meg kell küzdenie azért, hogy a szűkös lehetőségekhez képest elegendő fényhez és nedvességhez jusson. Csak a legszántabb egyed járhat sikerrel. Találtak olyan egyedet, mely egy hatalmas tölgy gyökerei közül nőtte ki magát. → Ez a Magyal állapotú egyén pozitív eltökéltségét szimbolizálja, a szándékot, hogy túltegye magát a problémáján.

magyal 2

A levelek tüskéi arra emlékeztetnek, hogy odabent fel kell ébreszteni a szeretetet. Negatív Magyal állapotban az energia kifelé irányul – másokra vagyunk dühösek ahelyett, hogy magunkra haragudnánk, másokra vagyunk féltékenyek, másokat irigylünk. Ha ezt az érzést belsővé tudnánk alakítani, akkor felfedezhetnénk a probléma valódi okát. Az embert bökdöső magyaltüskék éles, hasogató fájdalmat okoznak, de egyúttal stimulálják az életerőt, mintha egyenesen a szívbe fúródnának – mondhatni homeopatikus kezelésként. Az a tény, hogy ősszel akár egyszerre láthatók a cserje bogyói és a még nyíló virágai, azt sejteti, hogy a magyal kimeríthetetlen, egész éven át tartó energiával rendelkezik. A szeretet, mint a remény, örök lehetőségként mindig mindenben benne rejlik.

Még egy érdekessége a növénynek, a levelei, a kérge és bogyóinak színösszeállítását. A vörös és zöld komplementer színek. A vörös a harag színe, a zöld pedig az irigységé, féltékenységé. Az aurában is megtalálható színek. Ugyanakkor a vörös az elevenség, az élettől kicsattanás, a zöld az egyensúly és a harmónia színe is egyben. A mi választásunk, éppen melyik oldalát éljük meg.

Dr. Bach azért választotta a gyógyírek sorába, mert minőségileg egyaránt hordozza a fényt és sötétséget, a pozitív és negatív energiákat. Arra sarkall, hogy kiálljunk magunkért, hogy lépéseket tegyünk a fény felé. A világosban aztán minden tisztán kivehetővé válik és minden a maga valójában mutatkozik meg.

Néhány reakcióminta segítségével ráláthatunk, mikor hiányzik belőlünk a szeretet. Ezek a minták sokszor nem tudatosan működnek bennünk.

 • hamar dühbe gurul, barátságtalanul vagy indokolatlanul agresszíven reagál
 • rosszkedvű, bosszús, ingerlékeny, de nem mindig tudja, miért
 • irigy, bosszúálló, kárörvendő
 • féltékeny, gyanakvó
 • szíve megkeményedett, érzései mérgezettek
 • hevesen, dühösen, indulatosan reagál
 • másokat ridegnek tart, fél hangulatváltozásaiktól
 • fél, hogy becsapják, rászedik
 • úgy érzi, félreértik érzéseit
 • gyanúsít másokat
 • gyakran úgy érzi, mindenki ellen van, sértődékeny
 • magában lekicsinyel, leszól másokat
 • düh, méreg, indulatosság, hirtelen, heves kitörések

Fizikai szinten megjelenő tünetek lehetnek: epe- és szívbetegségek

Ennek a Lelki állapotnak is meg van a pozitív megélései:

 • a szívével gondolkozik
 • jóakarattal közelít másokhoz
 • pozitív közösségi érzés, mély megértés az emberi érzelemvilág iránt
 • szívből örül mások teljesítményének, sikerének
 • belső harmóniában él, jóindulat és szívélyesség sugárzik belőle

Ha úgy érzed, kibillent az egyensúlyod, nem vagy harmóniában, és a fenti tünetekből, negatív reakciókból magadra ismertél, akkor használhatod a virág pozitív megéléséhez a következő megerősítő mantrát. Koncentráltan, és odafigyelve ezek a megerősítések elkezdik a rezgésszintünket megemelni a pozitív tartományba. Segítik, hogy a személyiség ismét kapcsolatba kerüljön a Lélekkel, mely révén helyreáll a belső béke.

 • „Tele vagyok örömmel.”
 • „Egészséges vagyok.”
 • „Szeretek.”

 

szeretet2

 

Erőss Anna

Önismereti tréner – Lélekmediátor

 1. február 13.

 

 

%d blogger ezt szereti: