Szeretet – a Tarot nyelvén

A hónap témája a szeretet, amelyet több oldalról és megvilágításban megvizsgáltunk már.
A „színek és a szeretet” témájú cikkben szó volt arról, hogy a rózsaszínben megjelenő feltétel nélküli szeretetnek három szintje van, melyeket ha megtanulunk helyesen megélni egy kulcsot kapunk a Szellemi szférákba. Ez a három szint az anya-gyermek közötti szeretet, a felebaráti-, és az emberbaráti szeretet. Ennek a bejárandó útnak az első szintje az anyai szeretet, melyet mindenki átél valamilyen formában a fogantatástól. Mindenkinek van ezzel kapcsolatos élménye, legyen az pozitív vagy negatív, és ez meghatározó egész életünkben.
Stanislaf Grof szerint fogantatásunktól 1,5 éves korunkig gyűjtjük össze életünk blokkjainak jelentős részét, amit nem feltétlenül az anyától „szenvedünk el”, de mindenképp rajta keresztül élünk meg, hiszen ebben az időszakban még egy az éntudat. jurvéda-egyensúlyTehát az anya belső stabilitása nagyon fontos, hiszen ha ő biztonságban érzi magát és képes óvni és védeni, akkor a külső hatások enyhülnek és kioldódnak, mire a gyermekhez érnek. Az anyai szeretet, amit a feltétel nélküli szeretet minőségével analóg használunk minden későbbi kapcsolódásunk meghatározója, így a felebaráti-, emberbaráti viszonyainké is.
A Tarot rendszerében a Császárnő lapja az, amely a fizikai anyát, illetve a bennünk működő termékeny, teremtő, kreatív erőt szimbolizálja. Ábrázolásában egy várandós nőt látunk, a termékenységi szimbólumok búza, gránátalma formájában is megjelennek. Hamarosan valami megszületik, itt az aratás ideje, az eredmények láthatóvá is válnak. A Főpapnő és a Császárnő lapok között a legnagyobb különbség a cselekvés, a fizikalitás. Míg a Főpapnő egy passzív, befelé-felfelé figyelő intuitív nő, addig a Császárnő cselekvő, gyakorlatias, odaforduló, együttműködő. Ezeket az anyai energiákat a csakra rendszerben a gyökércsakra területéhez kapcsoljuk, ami a legfizikaibb, a biztonsággal, az életbe vetett hittel kapcsolatos terület.
Miért olyan fontos ennek a fizikalitásnak, illetve cselekvésnek a hangsúlyozása, mikor a szeretetről beszélünk? Azért, mert a cselekvő szeretetet tanítja számunkra. Nem a vágyott, vagy a szavakkal „odavetett”, „odaígért” szeretetet, hanem azt, ami a mindennapok tetteiben nyilvánul meg.
Sok világi képviselője van ennek a minőségnek, talán legismertebb Teréz Anya, akiről tudni érdemes, hogy kemény, és határozott asszony volt, mert ehhez a szeretethez sok erőre van szükség. Rengeteg gátat kell átugrani, problémát megoldani, képesnek kell lenni a kompromisszumra, vagy kiharcolni, ami jár. A cselekvés tehát kulcsszó.
A Császárnő, vagy más néven Uralkodónő lapjában egy kiáradó, erős női karaktert látunk, aki képes uralni saját birodalmát. Uralkodásának ereje érzelmi alapú és együttműködő. A helyesen megélt cselekvő szeretet másokért történik, a másik igényei szerint. Ehhez a hozzáálláshoz belső stabilitásra van szükség, ami az öngondoskodás képességét is magában hordozza. Ez nélkülözhetetlen a feltétel nélküli szeretethez, melyben az „adó” nem vár el, hiszen amire szüksége van, azt önmagának képes megteremteni. A feltétel nélküli szeretet tehát ilyen értelemben nem lágy, hanem tele van erővel és akarattal (de nem akaratossággal).
3 - CsászárnőAz Aura Soma Tarot rendszerében a Nagyarkánum lapjai két minőségükben mutatkoznak meg. Az “odaút” lapon látjuk a várandós nőt birodalmában, aki a kreativitás, termékenység képességét birtokolja, majd a “visszaút” lapon megszületik a gyermek. A gyermek, amely szimbolizálhat bármilyen kreativitásunkból létrejövő produktumot. Megszületésével a világ több lesz, tápláljuk vele a környezetünket, építő hatású. Nincs vele kapcsolatban birtoklási vágyunk, belőlünk van és általa és vele növekszünk mi is és a világunk is. 81 - Cszászárnő visszaút

Mit teszünk hozzá a világhoz mindennapi cselekedeteink által? Többet adunk oda a világnak, mint amit elveszünk belőle? A cselekvő szeretet egy gesztussal indul, egy odafigyelésben összpontosul, épít és létrehoz, a hétköznapi tetteinkben nyilvánul meg.
A Főpapnő állomásán megtanulunk kapcsolódni Lényünkhöz intuitív módon, mely táplál és erővel tölt fel. Ez adja az öntáplálás forrását, s így a Császárnő szintjén képesek vagyunk adni és nem elvenni, építeni és nem rombolni. Az élet a cselekvések színtere, gazdagítsuk világunkat a másokért tett lépésekkel.

2019.02.26

%d blogger ezt szereti: