Együttérzés a Tarot nyelvén

A hónap két szabályának témájában hívjuk segítségül a Tarot szimbolikáját, először az együttérzés mélyebb megértésében. A képi szimbolika hatással van a tudattalanunkra, mindenféle magyarázat nélkül is a megértés magját ülteti el bennünk. Az Aura-Soma Tarot kártyáinak gyönyörű és nagyon összetett képi világa különleges segítség lehet számunkra.

Az együttérzés nem csak azt jelenti, hogy a hozzám hasonló helyzetbe kerülőt képes vagyok megérteni, hiszen története ismerős, a magam bőrén is megtapasztaltam. Az igaz együttérzés képessé tesz arra, hogy a másik helyzetét akkor is megértsem, ha soha hasonló nem történt velem, vagy akár akkor is, ha tette ellenem irányuló, vagy az én hitrendszeremmel ellentétes. Ezt a minőséget széles látókörűség és objetkivitás birtoklásával lehet elsajátítani. Az együttérzés nem jelent bevonódást, önfeladást, áldozatiságot. Helyes alkalmazásához először képessé kell válnunk rálátni önnön életünk működési dinamikájára, felelősséget kell vállalnunk a saját világunkért, ahogyan azt éljük és megéljük.
Mindezek hiányában az okokat a külvilágban keressük, ami általában egy másik emberhez kapcsolódik és az ítélkezés csapdájába esünk.
Önmagunkkal kapcsolatban kell elsősorban objektívvé válni. Látnunk kell azt, hogy véleményünk, hitrendszerünk, ízlésvilágunk a minket ért hatásokból épültek fel. S hogy időnként ezek a belső bizonyosságok is változnak. Egy-egy újabb benyomás hatására, amit tegnap még biztosnak hittem, azt ma már elvetem. És ebben a változékony belső világban szemlélünk másokat, és döntünk az együttérzés, vagy az ítélkezés pálcája mellett.

Rajtunk múlik, hogy világunkat milyen szemléletben éljük. Ugyanaz a hely, ugyanabban az időpillanatban neked és nekem egy más világ. A saját szemszögünkből, megélésünkből látjuk azt, és ez az, ami változtatható. A Tarot XXI. Világ lapja egy bejárt út eredménye, valami megvalósult, egy kör lezárult. Mitől tartalmas számodra az élet, mi áll annak középpontjában, mi az amire energiáidat fordítod? A Világod ettől függ. Tőled függ, hogy a benned lévő Mágus teremtő erejét hogyan használtad fel azon az úton, ami az itt és mosthoz vezetett.

21 - A világAz Aura Soma Nagyarkánum Világ lapjának oda-, és visszaútja azt a hozzáállásbeli különbséget mutatja meg, amivel élhető világot teremthetünk.
Az “Én a világ közepén” sikerorientált, már-már kizsákmányoló állapotból a “Világpolgár” állapotba, ahol az együttműködés, a kölcsönös támogatás van a fókuszban. Teremtő erővel rendelkezünk, egyéni akaratunkat képesek vagyunk megvalósítani, sikert érthetünk el, ez a mai világban már nem kérdés. De megvizsáljuk-e, hogy saját sikereink hogyan hatnak másokra. Elért eredményeink a külvilágot összességében építik vagy rombolják? Ami pedig a legfontosabb, mi köze van valódi életünk céljához megteremtett világunknak.

99 - Világ visszaútBelső világunk középpontjába Lényünket helyezve képesek vagyunk meglátni a minket körülvevő, hozzánk kapcsolódó emberek Lelkét is. Csak ezzel a belső állapottal vagyunk képesek helyesen együttérezni. Látni a másikban azt, aki ő valójában és elfogadni azt. Megvizsgálni miért van jelen az életünkben, mit tanít, miben segít a saját belső utunkon. Ezzel a fajta kapcsolódással bár az egyéni érdekek háttérbe szorulnak, mégis sokkal inkább építő és más módon sikeres életet élhetünk.

A Visszaút lap Tzadkiel Arkangyalt ábrázolja, aki segít az együttérzés helyes megélésében, a megbocsátás és kegyelem állapotait képes megadni számunkra.

2019 04 09 – Varga Éva

 

%d blogger ezt szereti: