Nem ítélkezés a virágok nyelvén

TOLERANCIA

beech-tree

BÜKKFA

A Bükkfával folytatjuk a Bach-virágsorozatot, mely a hónap témájának másik aspektusa, nem ítélkezni.

Az életkörülmények miatti panaszáradat, türelmetlenség, túlzott kritizálás és mások hibáztatása esetén Bükk karakterről beszélünk. A környezet tökéletlensége miatt háborog, ítélkező típus. A kritika lehet jogos, de Bükk állapotban beszűkül az ember látóköre, életöröme elvész. Ezzel valójában önnön vitalitását korlátozza, és előbb-utóbb aláássa egészségi állapotát. Nem feltétlen domináns elnyomó, de megvan benne a késztetés, hogy mások önkifejezését, szabad véleménynyilvánítását korlátozza. Ez nem veleszületett lelkialkat, hosszú idő alatt alakul ki valamilyen nemtetszés következtében. Ez a felszínen így jelenik meg: „Mivel az élet nem pontosan azt nyújtja, amit elvárok tőle, ezért mostantól mindent és mindenkit kritizálni fogok, hogy megmutassam, mennyire nincs rendben semmi!” Ettől kezdve az illető osztályozni kezdi az őt érő impulzusokat, csakis precizitásra, a rendre és fegyelemre fókuszál, úrrá lesz rajta a szűk látókörű tökéletességmánia, a szőrszálhasogatás, és elvész a legapróbb, legjelentéktelenebb részletek tisztázásában. Ezalatt figyelme csakis a külső formára irányul, mert valójában belsőleg elégedetlen magával. A figyelme kifelé irányul, elsiklik a valódi probléma felett, saját individualitása felvállalását hárítja. Önértékelési gondokkal küzd. Aki nincs tisztában saját értékeivel, mások pozitív tulajdonságait sem tudja felfedezni és tisztelni. Bükk hangulatban az ember: … kisebbrendűségtől és hiperérzékenységtől szenved, amit másokra vetít ki. Az ilyen egyén rendszerint maga is kritikus családi környezetben nőtt fel, ahol szigorú elvárásoknak kellett megfelelnie, ezért belsőleg nagyon sebezhetőnek, sérülékenynek érzi magát. Bizonytalansága úgy lesz úrrá, hogy másokat vádol önmaga meggyógyítása helyett.”

BÜKK 2

Bükk állapotban az ember elszigetelődik, magányossá válik, emellett kritikussága és türelmetlensége elijeszti a társaságot. Ugyanez a helyzet a bükkfával is, Edward Step megjegyzi: „A bükk erős versenytársa a többi erdőalkotó fának, s ha azok külső segítség nélkül kénytelenek vele szemben megvívni csatájukat, biztos bukásra vannak ítélve a hódító ellenében.”  A bükkfák közt oly nagy a csönd, oly mélységes a nyugalom és béke, mintha egy katedrálisba lépnénk be. A mennyezetet formáló ágak finom, gótikus csipkézetre emlékeztető szőttese olyan sűrű, hogy aljnövényzetet nem is nagyon látunk, hiszen elegendő fény hiányában kipusztulnak, a bükkfák egészen alacsonyra lenyúló ágai szinte teljesen kizárják a napfényt. Az a száraz talaj, ahol a bükk jól érzi magát, jelenlétével csak még inkább kiszárítja, így végleg elveszi más fajok elől az élet lehetőségét. A bükk bármely más fa alatt felnő, viszont a bükk alatt egyetlen más fafajta sem képes érvényesülni. Bükk állapotban az illető a személyes bizonytalansága miatt folytonos kritikájával eltaszítja magától a többi embert, ahogy a bükkfa is megakadályozza, hogy a területén más fafélék üssék fel koronás fejüket. Ez a fölényes magatartás valóban egyfajta sebezhetőséget takar: a bükk nem viseli el a versenyhelyzeteket, az élet sokszor kegyetlen játszmáit, ezért mindenkit kirekeszt a köreiből. A Bükk állapotban lévő ember látszólag erős és magabiztos, lelkileg nagyon érzékeny és sebezhető, erre utalnak az éppen nyíló leveleket beborító szőröcskék is. A bükkfa felsőbbrendűen ragaszkodik saját földterületéhez, szerteágazó gyökerei általában a talaj fölött is megjelennek, mélyre nem nagyon hatolnak. Egy viharos széllökés könnyen kitépheti a helyéből, így feltárul nagy és ellaposodó gyökérzete. Meglepő, egy olyan fáról, ami fizikálisan kifejezetten sikeresnek tűnik, mégis csupán sekélyes élettapasztalatokkal rendelkezik. A Bükk hangulatú egyének kicsinyes kritikái is csak felszínes vagy földtől elrugaszkodott ügyeket érintenek → ez az állapot nem igazán mélyen gyökerező, vagy mélyről jövő. Nincs könnyű dolgunk a pozitív, türelmes, megértő aspektusára rálelni a fa megjelenésében. A Bükk sokkal inkább a szélsőségek megtapasztalását kényszeríti ránk, hogy a negatívból reagáljunk a pozitívra, ahogyan a fában keveredik a fény és sötétség.

Elképzelhető, hogy Dr. Bach is ilyen környezetben nevelkedett, gyermekkorában kemény megfelelési kényszer bénította → apja arra akarta kényszeríteni, hogy folytassa a családi vállalkozást. Mikor felismerte ezt a problémát, olyan gyógyír kutatására indult, ami képes enyhíteni bántóan éles gondolatait és felismerteti vele a háttérben húzódó valós igényeket: Toleránsabbá, elnézőbbé és megértőbbé akarnak válni, hiszen minden lény útja más, s mindenki a saját tökéletesítésén munkálkodik. A Bükk eszencia a kritizáló ember szere, nem a kritizálté. „Azoknak, akik mindenben a szépet és a jót akarják meglátni.” Ez a szer is olyanoknak való, akik, ha kitekintenek a világba, nem tetszik, amit látnak.

Néhány reakcióminta segítségével ráláthatunk, mikor hiányzik belőlünk a tolerancia, az önelfogadás. Ezek a minták sokszor nem tudatosan működnek bennünk.

 • nehogy intoleránsnak tűnjön, kerüli a konstruktív kritikát
 • mások hibái rögtön szemet szúrnak neki
 • mindig azt veszi észre először, hogy mi nincs rendben
 • nincs benne megértés, belátás más emberek gyengesége, hibái iránt
 • önmagával szemben is túl kritikus, de ezt nem mutatja ki
 • bosszantja mások butasága
 • kicsinyesen reagál, nincs benne finomság
 • fennakad mások stílusán, beszédmodorán
 • köti magát előítéletekhez
 • érzékenyen reagál, ha őt bírálják
 • nem tudja beleképzelni magát mások helyébe, mert saját érzelmei blokkoltak
 • belsőleg „megcsontosodott”
 • túlzott kritikája elkülöníti embertársaitól

Fizikai szinten megjelenő tünetek lehetnek:

 • allergia
 • pszoriázis, ekcéma
 • haj korpásódása
 • emésztési problémák

Ennek a Lelki állapotnak is meg van a pozitív megélése:

 • éleslátás, jó ítélőképesség,
 •  különbséget tud tenni dolgok között
 • kritikája konstruktív, beleérző
 • tolerálja a más gondolkodásúakat erőségeikkel és hibáikkal együtt
 • a negatívum mögött felismeri a pozitív fejlődés lehetőségét

Ha úgy érzed, kibillent az egyensúlyod, nem vagy harmóniában, és a fenti tünetekből, negatív reakciókból magadra ismertél, akkor használhatod a virág pozitív megéléséhez a következő megerősítő mantrát. Koncentráltan, és odafigyelve ezek a megerősítések elkezdik a rezgésszintünket megemelni a pozitív tartományba. Segítik, hogy a személyiség ismét kapcsolatba kerüljön a Lélekkel, mely révén helyreáll a belső béke.

Megerősítések:

 • „Elfogadom.”
 • „Engedek.”
 • „Látom a fejlődés esélyét.”

Erőss Anna

Önismereti tréner – Lélekmediátor

 1. április 20.

 

 

 

 

%d blogger ezt szereti: