Május * a Kreatív Kommunikáció aranyszabályának hónapja

Májusban Kuthumi és Lady Guinevierre következő aranyszabályával dolgozunk, a Kreatív Kommunikációval. Ezen nemesítendő erényhez két idézet is szorosan kapcsolódik, amelyek segítenek megérteni, hogy mi is van a mindennapi kommunikációnk mögött dinamikailag, és mire érdemes figyelni, mielőtt megszólalunk.

„Mielőtt megszólalnál, gondold végig, hogy amit mondanál, szebb-e, mint a csend, amit meg akarsz törni.”
Johann Christian Friedrich Hölderlin

Ez az idézet magában rejti a legalapvetőbb bölcsességet: sokszor többet ér a csend, mint a szavak, amit kimondunk. A hangterápiában is az egyik leglényegesebb alkotóelem a csend. Mert használhatok bármilyen hangszert, tudnom kell, mikor kell hagyni elülni a hangokat. Ebben a módszerben ott van az energetikai ismeret is: minden hang rezgés, ami hatással van mindenre, főleg a jelenlévőkre, és akik befogadják ezt a rezgést. És van egy pont, amikor hagyni kell a hangokat elcsendesedni, hogy beépülhessen a rezgés, és új minőségek születhessenek meg.

Valahol ez a dinamika működik a személyek közötti kommunikációban, a mindennapi beszédünkben is. Mindaz, amit kimondunk verbális vagy non-verbális kommunikációs csatornákon, egy energia- és rezgéscsomag, amit kiküldünk a világba. És nagy kérdés, hogy van-e annyira tartalmas ez a csomag, hogy valóban építsük vele a világunkat. Mert ha nincs, és csak megzavarjuk vele a pillanat harmóniáját, akkor egyfajta támadást idézünk elő.

És ha nem vizsgálom meg ezt a csomagot, mielőtt szabadjára engedem, akkor a szellemi törvények által sok-sok hasonló csomagot kaphatok vissza én is.
Manapság annyira megszokottá vált, hogy mindent kimondhatunk a különböző csatornákon, hogy nem állunk meg, és gondolkodunk el azon, hogy érdemes-e egyáltalán kimondanunk vagy leírnunk a szavakat. Véleményt formálunk mindenről, mindenkiről, azonnal, gondolkodás, megértés és előzetes önvizsgálat nélkül. A technika lehetővé teszi, hogy a világra zúdítsuk mindazt, ami bennünk van. Pedig a legnagyobb ajándék a csend, amit a világnak adhatunk. És ezt a nagy mesterek tudják. Mert nem beszélnek, pletykálnak, nyilvánítanak véleményt kéretlenül és állandóan. És el is jutottunk egy következő idézethez, ami szintén sok bölcsességet tanít nekünk a kommunikációról:

“Mielőtt szólnál, engedd át szavaidat három kapun:
Igazat mondanak ajkaid?
Szükséges, hogy kimondd?
Tudod mindezt úgy elmondani, hogy szavaid ne sebezzenek?
(Szufi mondás) 

Ez a három kapu segít abban, hogy megszűrjük mindazt, amit szavainkba burkolt csomagként a világba kieresztünk. Mert az mind energia, amivel építjük vagy épp romboljuk a környezetünket. És ha másokról mondunk valami negatívat, még akkor is, ha valamilyen formában igazunk van, azzal energetikai támadást indítunk ellenük, amit előbb-utóbb mi magunk is kénytelen leszünk elszenvedni.

Fontos, hogy megvizsgáljam mit, miért és hogyan szeretnék kimondani. És itt jutunk el újra az önismeret és tudatosság fontosságához. Mert a mit és miért kérdések a belső késztetéseinkre, motivációinkra, érzelmeinkre, gondolatainkra, vágyainkra világítanak rá. Mert ha bennem egy sebzett gyermek lakik, akit mindig bántottak, azonnal védekezni fog, ez lesz kommunikációja célja. Hogy megvédje magát. A mit kérdésre pedig az a tartalom fog felbukkanni, ami segíti abban, hogy saját magát megerősítse. A hogyan pedig általában bántó lesz, mert az elhárító mechanizmusok dinamikája így működik.

Gyakorlatban megragadva: gyerekként mindig elnyomtak, soha nem dicsértek meg. Ezért amikor egy nap valaki már sokadikként megbánt, eltapos vagy akár rám lép a villamoson, felcsattan bennem a sérült gyermek, és elküldi melegebb éghajlatra az illetőt. Vagy ha kevésbé temperamentumos valaki, akkor otthon sírja el bánatát, hogy milyen figyelmetlen mindenki a világon, mert eltapossák egymást. Ezzel szintén az adott embert támadja energetikailag.

Pedig ha önvizsgálatot tartanék, felhasználva az Őszinteség, Szeretet, Együttérzés és Nem-ítélkezés szabályait, rálátnék arra, hogy mely részemnek sérülése bukkant felszínre az adott eseményben. Rálátnék, hogy a reakcióm érzelmileg túl heves, és elnyomja az együttérzést bennem, amivel meglátnám, hogy az illető lehet, hogy kisgyerekkel volt, és azt próbálta terelgetni a zötyögő járművön, vagy lehet, hogy tele volt a keze szatyrokkal, esetleg épp sírt, mert történt vele valami. Vagyis észrevenném, hogy az illető nem engem akart bántani, hanem el volt foglalva a saját világával, jelenével és sérüléseivel. Így talán máris kevésbé reagálom túl az eseményt, és további energiámat sem veszi el az egész napos pufogás és az állandó kommunikáció a sértő eseményről. Felszabadulva léphetek tovább, és élhetem meg a jelen pillanat ajándékait.

És mitől is lesz kreatív a kommunikáció?
Hogy tudom, mit miért és hogyan mondok ki. Tudom, hogy mindaz, aminek hangot adok, azzal befolyásolom a környezetem és saját jövőmet is. Figyelemmel kísérem a belső világom, és tudom, hogy mindaz, ami bennem van, verbális vagy non-verbális kommunikációmban is megjelenik. Látszik azon, ahogy belépek és jelen vagyok a térben. Ott van minden mozdulatomban, viselkedésemben, szavaimban és abban a rezgésben, amit kisugárzok magamból. De ha tudatos vagyok, akkor mindaz, amit beleteszek a világba, nem nehezíti, hanem segíti, támogatja, felemeli azt és a benne lévőket.

Ezért is fontos, hogy figyeljünk először önmagunkba, befelé, lássunk rá saját motivációinkra, sérüléseinkre. Majd a különböző módszerek és gyakorlatok segítségével oldjuk fel belső dinamikáinkat, hogy még letisztultabban, tiszta szívvel és egyértelmű üzenetekkel kapcsolódhassunk a világhoz és a benne élőkhöz.

Kuthumi és Lady Guinevierrre a következőképp fogalmazza meg ezt a szabályt:
A Kreatív Kommunikáció nagyon lényeges folyamat a felemelkedésnél, mivel a kreativitás az, ami lehetővé teszi az elfojtások, elnyomások és a depresszió feldolgozását. A csakrák addig nem képesek a feldolgozásra, amíg az egyén életének bizonyos aspektusait elutasítja. Ezért a kreativitás szerepe a nem tudatos feldolgozás, amennyiben a személy túl mélyen sérült. Ezért van az, hogy a kreatív feldolgozás terápia ennyire lényeges.
A Kreatív Kommunikáció azt jelenti, hogy az egyén a kommunikáció összes formáját felhasználja saját maga számára, ami által ez egy kreatív eszközzé válik a kinyilvánításra és a feldolgozásra. Sok ember lezárta ezt a képességét. Ez aztán hatással van és tükrözi a világos, tiszta kommunikációra való képtelenségüket is.
Ez az egyik legfontosabb aspektus az emberekkel való kapcsolat kiépítésében. Ha nem az igazságodat közlöd másokkal, akkor nem fognak megérteni. Az emberek nem fogják tudni, hogyan kezeljenek. Ha nem a Szeretetet kommunikálod a szavaiddal vagy a testbeszédeddel, az emberek sem így fognak rád reagálni. És persze, ha kommunikációddal ítélkezel és kritizálsz, ugyanezt kapod majd cserébe. A Kreatív Kommunikáció roppant nagy hatalom eszköze, és mindenkinek meg kell ezt tanulnia bölcsen használni.
A szavak rombolhatnak, ezért minden szó, amit csak kiejtesz a szádon, egy energiamezőt hoz létre. Ez az energiamező aztán kivetül arra a személyre, akiről beszélsz, vagy egy tapasztalatot teremt. A Mesterek gyakran tanították, hogy tudatában kell lenned, hogy milyen energiát vetítesz ki magadból, mert azt fogod megteremteni, és pontosan ugyanez a helyzet a szavakkal is, sőt még inkább, mert a szavaknak nagyobb az erejük, mint a gondolatoknak. Mikor negatívan beszélsz egy másik személyről, azok a szavak megérintik őt, és lángra lobbannak, ami a testi támadás egy formájaként ismert. Azok a szavak egyenesen rád fognak visszapattanni. Az érthető, ha valakivel rosszul bánnak, elárulnak vagy bántanak, akkor nagyon könnyen beszél negatívan a másikról, ugyanakkor többet nyertek, ha a szeretet áldását külditek annak a személynek, hogy ők is megtalálhassák a fényt és a békét önmagukban, mert ha ők megtalálják ezt a pontot magukban, akkor ti is megtaláljátok a békét, a gyógyulást és képesetek lesztek megbocsátani. Megbocsátás nélkül nem lehet tovább lépni. Minden egyes szó teremt valami pozitívat vagy negatívat.

Domokos Erzsébet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: