Kreatív kommunikáció virágnyelven

BÉKALILIOM

Ma már tisztában vagyunk szavaink teremtő erejével, melyek mögött pedig gondolataink állnak. A hónap témája a kreatív kommunikáció, mely felhívja a figyelmünket arra, mennyire fontos nem csak önmagunk, hanem mások miatt is, hogyan kommunikálunk. A kommunikáció összeköt, de el is választhat. Mikor nem kommunikálunk, nem kapcsolódunk, elszigeteljük magunkat, és az elszeparálódást éljük meg. Létezik az egyedüllét, és létezik a magány, egyáltalán nem mindegy, hogyan éljük meg adott esetben. A Bach-virágterápiában a kommunikáció virága a Békaliliom, ami az ún. „magányosság” csoportba tartozik. (Dr. Edward Bach a 38 növényt 7 csoportba osztotta, ennek egyike a magányosság csoport.) Most erről az oldalról szeretnénk egy kis bepillantást adni nektek.

A békaliliom növény a víz alatt él alámerülve. Bizonyos elképzelések szerint az élet a vízben fejlődött ki, és utána terjedt el a szárazföldre. Az édesvízi növények aztán visszavándoroltak a vízbe, vagyis ezek a fajok fejlettebbek a társaiknál. A békaliliom is egyike ezen ősi növényeknek, ami abból is látszik, hogy ellenáll az önmegporzásnak. Ez a tulajdonsága vezet el a Békaliliom alkat lelki tulajdonságához. Adott egy látszólag egyszerű növény, aminek viszont igen összetett, bonyolult múltja van. Olyan növény, aminek alig van kapcsolata a földdel: a vízben él, ha kiemelkedik, virágai is csak a levegővel érintkeznek. A Békaliliom alkatban nagyság és felsőbbrendűség rejlik, Bach „nagy lelkeknek” nevezte őket: Csendes nyugodt emberek, akik zaj nélkül mozognak, keveset és halkan beszélnek. Függetlenek, csak önmagukra támaszkodnak.

A békaliliom virágai halványlilák, mályvaszínűek, közepük sárga, mely önismeretre, nyugodt biztos érzelemmentes megértésre utal. Az ilyen alkat ismeri az életet, épp ezért van benne némi távolságtartás, egyfajta szenvtelen közöny. A növény szőrtelen, sima szára arra utal, hogy az ilyen alkatból hiányzik az érzelmesség, az érzékenység. Mindig is ritka növénynek számított, csak lassú folyású, de tiszta vizű patakokat, vizesárkokat és tavakat kedveli, ahol zavartalanul nőhet. Kényes, nem tűri a legkisebb szennyeződést sem. Lehet, nem szeret versenyezni, ezért is húzódott vissza a vízbe.  A Békaliliom alkatú ember is visszahúzódó, ki nem állja, ha betolakodnak a saját kis világába. A tény, hogy a növény feladta a szárazföldi életterét, és átállt a vízi életformára többet jelent, mint, hogy az ilyen alkat békére és magányra vágyik. A létezés magasabb síkjára való átlépés óhaját szimbolizálja. A Békaliliom típusú lélek öregebb és bölcsebb társainál.

A Békaliliom alkatú gyermekek csendesek, önállóak, okosak, a korukat meghazudtolóan bölcsek. Korán függetlenné válnak családjuktól. Mikor egy gyermek olyan családba születik, ahol nem ismerik fel és tartják tiszteletben egyedüllét igényét, bizony, boldogtalanságra kárhoztatják. Fontos lenne a gyermek igényeihez alkalmazkodni, régi családi mintákat, vagy felnőtt értékrendet nem rákényszeríteni.  Az önkényes kontroll, az érzelmi zsarolás, a hazugság különösen károsan hat a cseperedő Békaliliom személyiségre. Az önző szülők érzelmi szennyezést okoznak gyermekükben – ahogy a gondatlan emberiség a környezetet szennyezi, emiatt a békaliliom is visszaszorult, már csak nehezen találunk rá természetes élőhelyén.

Mikor nyáron lecsökken a vízszint, a gyökerek hirtelen fontos szerephez jutnak, az agyagos mederhez horgonyozzák a növényt, és a nedvességet felszívva életben tartják. A leveles szárak szétterülnek, gyors növekedésnek indulnak, hogy megakadályozzák más növényfajok megjelenését. A Békaliliom alkat képes az önzésre, nem igazán tolerálja, ha beleszólnak az életébe. Egyben azt is mutatja, hogyan gyarapodnak, érvényesülnek, ha a fizikai világ felé fordulnak, és megvetik a lábukat. Dr. Edward Bach ezt írta: Ritkán bonyolódnak szoros kapcsolatokba, még a hozzájuk legközelebb állókkal sem. Ez a Békaliliom alkat legjellegzetesebb ismertetőjegye. Legnagyobb hibájuk az önzés és a zárkózottság, a fő feladatuk, hogy ezek feladása révén képesek legyenek „az emberiség tökéletes szolgálatára”. A szomorúság és öröm ellentéteként jellemezte állapotukat: olyan bátor lelkek, „akik ismerni és nyugodt, biztos akarattal betölteni látszanak életfeladatukat”. Tapasztaltak, és tudják, mit jelent megdolgozni a sikerért: „Nagy veszteség ért, szomorú időket éltél meg, és mégis csendesen folytatod utadat?” Ebből arra következtethetünk, az ilyen típus vonakodva jön a világra. Nagyon is ismeri az élet viszontagságait, és azon van, hogy maga mögött tudja ezeket a megpróbáltatásukat. Végül győz benne az emberi kötelességtudat, és visszatér, hogy segítse embertársait, hogy magába szívja mások bánatát és szeretettel azon munkálkodjon, hogy jobbá tegye életüket. Ez az eltökéltség, a világi ügyekbe való befolyás, aminek révén megszerezhetik a „teljes szabadság mélységes örömét”: Ha eléred ezt, a szolgálat többé nem áldozat, hanem a segítségnyújtás tökéletes élvezete lesz számodra, minden körülmények között. A kicsiny virág segít megérteni azt is, hogy az élet, amit kegyetlennek és szomorúnak tartasz, valójában azok javára van, akiket annyira sajnálsz.

Pedagógusoknál és egészségügyben dolgozóknál gyakran előfordulhat ennek az állapotnak a megélése.

Néhány reakcióminta segítségével ráláthatunk, mikor zárkózunk, szigetelődünk el, mikor nem akarunk kapcsolatban lenni másokkal. Ezek a minták sokszor nem tudatosan működnek bennünk.

 • szeretne bizonyos helyzetből vagy kapcsolatból kilépni
 • sokszor elszigeteltnek érzi magát
 • időnként leereszkedő vagy büszke hatást kelt
 • nem tűri, hogy személyes ügyeibe beleavatkozzanak, megválogatja kitől, és miben kér segítséget
 • mindent önmaga intéz, nem terhel másokat a problémáival
 • távolságtartó viselkedését félreértik, emiatt beképzeltnek, nagyképűnek, arrogánsnak tarthatják
 • nehezére esik, hogy elfogódottság nélkül közelítsen másokhoz
 • szeretne lejönni arról a belső piedesztálról, amit kialakított, de nem tudja, hogyan
 • társaságban nehezen kapcsolódik be társalgásba, vitákba, inkább külső, csendes megfigyelő
 • kerüli az érzelmektől fűtött vitákat, mert azok kifárasztják
 • nehezen tud kikapcsolódni
 • ritkán sír, megőrzi belső tartását
 • fizikailag is visszavonul: „az én házam, az én váram!”, nem szereti, ha zavarják, hozzá bejelentés nélkül nem lehet menni

Fizikai szinten megjelenő tünetek lehetnek:

 • ekcéma a jobb kézen

Ennek a Lelki állapotnak is meg van a pozitív megélései:

 • elve az élni és élni hagyni
 • tapintatosan tartózkodó, de emellett kötődik is embertársaihoz
 • szívesen van egyedül, de ha a helyzet úgy kívánja, kész a közeledésre,
 • önállóan és lelkiismeretesen cselekszik, viszont mindezt inkább a háttérből
 • mások szemében a kiegyensúlyozott, türelmes, belsőleg független ember példaképe

Ha úgy érzed, kibillent az egyensúlyod, nem vagy harmóniában, és a fenti tünetekből, negatív reakciókból magadra ismertél, akkor használhatod a virág pozitív megéléséhez a következő megerősítő mantrát. Koncentráltan, és odafigyelve ezek a megerősítések elkezdik a rezgésszintünket megemelni a pozitív tartományba. Segítik, hogy a személyiség ismét kapcsolatba kerüljön a Lélekkel, mely révén helyreáll a belső béke.

Megerősítések:

 • „Odatartozom.”
 • „ Részt veszek.”
 • „Megengedem a közelséget.”

 

Erőss Anna
önismereti tréner – lélek mediátor
2019. május

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: