Tudatosság és Felelősség szabályai a színek nyelvén

kuthumiKuthumi a tudatosság és felelősség törvényét összekapcsolva vizsgálja. – Aki tudattalanul éli az életét az felelőtlenül is él – mondja. Felelősek vagyunk cselekedeteinkért, hiszen azokkal hatással vagyunk környezetünkre is, a benne élő összes életre. A fejlődés kulcsa ennek tudatosítása.

6. Tudatosság – Magenta   7. Felelősség – Zöld

Amikor feltesszük a kérdést mi a természet színe, az általános válasz a Zöld. Ennek oka a zöld és a természet fogalmának közös kauzális gyökereiben van. Mert a természetben valójában minden szín megjelenik, ahogy az évszakok változnak, időszakosan mindig más az uralkodó. De a természet az a hely, ahol megtapasztalhatjuk, megérthetjük a tér jelentését, átélhetjük a szabadságot, ”kimegyek a szabadba” – mondjuk. Itt mindig minden változik, folyamatosság van. És ezek a fogalmak a színek közül a Zöld szín sajátjai.

oshotarotAz egyén szempontjából nagyon fontos és meghatározó az őt körülvevő környezet. Hogyan tud működni ebben a környezetben? Hogy érzi benne magát? Hogy hat rá? Ugyanabban a világban élünk, annak megélése mégis teljesen egyéni, mindenkinek van egy saját belső tere, amely meghatározza a külső tér milyenségét is. Ebbe a térbe van az egyén bezárva, vagy itt él szabadon.

A Zöld két elsődleges színből a Kék és a Sárga keverékéből születik. A Kék lecsendesítő, befelé forduló hatását a Sárga a megértés, a figyelem fényével egészíti ki, így képessé tesz saját belső terünk felismerésére, működésének tudatosítására.

A szabadság-tér-felelősség hármas összekapcsolódást a Zöld szín mellett megtaláljuk az egzisztenciális pszichológia második létkérdésénél is, amely a szabadság.

”Nem csak egy tér és idő létezik, annyi tér és idő van, ahány alany” – mondja Ludwig Binswanger egzisztencialista analitikus. Ez alapján bár létezik egy potenciális környezet, ami mindenki számára ugyanaz, de ebben ott van mindenki egyéni élményvilága, a helyzetekkel szembeni attitűd, amit ő maga szabályoz. Amikor tudatosul bennünk, hogy valójában az univerzum struktúrálatlan, esetleges, amelyben az ember nem csak mint tapasztalati lény, hanem teremtő is jelen van, akkor szembesülünk a szabadságunk felelősségével. Sartre megfogalmazásában: „Az emberi lény szabadságra van ítélve.” Felelősek vagyunk tehát körülményeinkért, problémáinkért, cselekedeteinkért és a kihagyott lehetőségekért is. A változáshoz vezető első lépés az, amikor erre ráébredünk és ezt elismerjük.

Ez a felelősségvállalás minden pillanatban jelen lévő éberséget, tudatosságot követel. A tudatosság valójában egy olyan szabály, amely nélkülözhetetlen a többi elv helyes alkalmazásakor is. Ez egy olyan koncentrált állapot, amikor megfigyelő, objektív állapotban vagyunk képesek működni. Jelenleg ezt csak pillanatokig tudjuk fenntartani, eleinte az is eredmény, hogy ráébredünk tudattalanságunkra.

magentanőA 12 szín közül a Magenta az, amely magában hordozza a tudatosság minőségeit. Ez a szín segít megélni az élet apró örömeit, a hétköznapok csodáit. Tudatosítja, hogy a kis események fontosabbak, amelyekben jelen kell lenni, meg kell őket élni. A másodlagos Lila és az elsődleges Vörös színek keverékeként kapjuk meg. Ennek a két színnek az érdekessége, hogy a látható spektrum két végén helyezkednek el, ezért a Magenta képes összekapcsolni a fent és a lent világát, a színek nyelvén üzeni: „A test a lélek temploma.” A benne lévő Vörös túlsúly objektivitást ad, amely segít megfigyelőként, de éberen élni az életet. A Lila ehhez a szolgálat a kegyelem és a hit minőségeit adja, ezzel szellemi értéket kölcsönöz a fizikai síkban töltött időnek.

2018.02.18 – Varga Éva

%d blogger ezt szereti: