Tudatosság szabálya a Tarot nyelvén

Kuthumi 6. életszabálya a tudatosság. Ez a szabály az önismeret alapköve. Valódi megértését azonban nem egy ilyen írás, hanem a meditáció adhatja meg, mert a tudatosságnak valójában nincs köze az intellektushoz.

A tudat fejlődése nem kevesebb, mint az, amiért élünk, a tudatosság tehát egy fejleszthető képesség. Tudatunknak teljes mértékben birtokában vagyunk, és mégsem, mert 97%-ban alvó állapotban van, s így ilyen mértékben mi magunk is alszunk. Erejét és energiáját mechanikusan használjuk fel, általában valami külső ingerre reagálva. Hétköznapi cselekedeteinkben, különféle kapcsolódásainkban (munka, család, párkapcsolat, hobbi, társadalom stb.) lehetőségünk van arra, hogy észre vegyük mindezt, és lépésről lépésre, napról napra változtassunk ezen.

Amikor ezt figyelve megértjük és belátjuk, hogy milyen kevésszer is vagyunk éberek, ekkor kerülünk először közel a tudatossághoz, mondhatjuk úgy is, ekkor lépünk rá a tudatosodás útjára. A Tarot rendszerében ez az a pillanat, amikor a Bolond elindul a Nagy Arkánum lépcsőfokain.

Ahogy már többször említettem az Aura Soma Tarot rendszerében minden Nagy Arkánum lap kétszer jelenik meg egy oda-, és egy visszaút képében is. A Nagy Arkánum egy-egy lapja a tudatfejlődés egy-egy fontos feladata.  Az odaút lapjai az úgynevezett elindulás lépcsőfokai, amelyek ezeknek a feladatoknak a kihívásaira, a veszélyeire hívják fel a figyelmet. A visszaút lapjai a hazatérés lapok, amik megmutatják a helyes működtetés módját szimbolikusan. A Bolond – aki a fejlődés útját járja – 0-ként indul (ez a Bolond „odaút” lapja), és a 21 lépcsőfok bejártával elérkezik a 22 minőségébe (a Bolond „visszaút” lapja), ahol teljes tudatosságában tündököl.

Jelen cikkben az első lépésre koncentrálunk, ami a legfontosabb, annak belátása, hogy valójában alszunk. Ez a Mátrix „kopp kopp Neo.” pillanata. Ez a Tarot I. Mágus pozíciója.

Az általános ábrázolásokon az egyik kéz az ég felé, a másik pedig a föld felé mutat, ami az „Amint fent, úgy lent.” üzenetét hordozza. Megmutatja számunkra, hogy a teremtés képességéhez szükséges eszközökkel rendelkezünk, és minden pillanatban használjuk is azokat. Ezek a képességek azonban nem a látható szférában vannak, minden sokkal korábban kezdődik, semmint mikor fizikailag megcselekedtük azt. A finomabb síkokban is formákat hozunk létre gondolatainkkal, érzelmeinkkel, s mindezek következménye a fizikai cselekvés. Persze a gondolati és érzelmi szféra felett még sokkal finomabb terek is vannak, amik szintén ok-okozati hatással vannak erre a folyamatra, ilyen például a felső mentális sík, vagy kauzális sík, ahol a hozzánk tartozó karma és dharma csomagok vannak. Mindezek törvényszerűen kapcsolódnak hozzánk, és amikor az idő azt megkívánja, aktivizálódnak.

Miután ezeket a folyamatokat kezdjük átlátni, képessé válunk – bizonyos szintig – felé emelkedni, és cselekedeteinket egy komplett csomagként látjuk, amiben például egy mozdulat mögött ott van egy érzés, egy gondolat, egy múltbéli benyomás, egy szülői minta, stb., stb. Elkezdünk arra törekedni, hogy ebből a csomagból oldjuk fel, változtassuk meg azt, ami a hibás cselekvést eredményezi. Ehhez az kell, hogy éberek legyünk, hogy jelen legyünk, hogy meg-megálljunk, és ne mechanikusan reagáljunk az élet hozta szituációkban.

A Mágus lapján látjuk, hogy minden eszköz a rendelkezésünkre áll, a megoldások kulcsa a kezünkben van, akkor is, amikor azt hisszük, hogy a másik, a család, a társadalom, a világ az, aki a körülményeinket alakítja. Azonban: „Látható jelenségek úgy nőnek ki láthatatlan gondolatmagokból, mint földben rejtőző magból a mérget tartalmazó gaz.” – írja Szepes Mária.

Felelősséget kell vállalnunk azért, hogy ezt valójában mind magunknak köszönhetjük. Majd belső pszichológiánkat feltérképezve és megismerve egy belső változást kell elindítanunk. Rendeznünk kell magunkban az erőket, a káoszt kozmosszá kell alakítanunk. S ha ez sikerül, akkor az „amint fent úgy lent” törvényszerűsége láthatatlan átalakításba kezd körülöttünk. Mindennek persze sokkal mélyebb szándéka van, mint a gondolat teremtő erejének felismerése és azzal világi vágyaink megvalósítása. A cél a Szellemi minőségünkkel, Lényünkkel való kapcsolódás, az Ő útmutatásával élt élet. Ez lesz az út végén, mikor a Bolond (0.) Bölccsé (22.) válik.

Nézzük meg, hogy a minőségi különbségek hogyan jelennek meg a két Mágus lapon. Az odaút lapon a köpenyen megjelenő asztrológiai jelek arra a Személyiségre utalnak, akit még meghatároznak és erősen befolyásolnak a csillagok. Születési radix ábránk hordozza azokat a konstellációkat, amelyek viselkedésünket erőteljesen meghatározzák, amíg mechanikusan működünk.

A visszaút lapon az alak meztelen, levetkőzte a személyiség korlátait, és az eszközöket (kard, bot, kehely, érme), amelyek az odaút lapon kívül találhatóak, tudatosan és a helyükön (bent) használja. Például a felnyújtott kézben lévő kristályt egy kehely váltja fel, amiben benne van a saját akaratom felváltása az isteni akarat (vagy másként Lényünk akaratának) befogadására. Figyelme, ébersége felfelé tekint, kezében a bot hajtást hoz, ami a Lélek szempontjából termékeny életre utal. Érdemes ezt a két lapot összehasonlítva keresni a további különbségeket és elgondolkodni azok szimbolikus jelentésén.  

Hamvas Béla azt mondja, meg kell látnunk tevékenységünk metafizikáját, és a mindennapokban is lehetünk a szellemi erők és a Lényünk eszköze, ha tevékenységeinket az egyetemes emberiségért folytatjuk. Ehhez kis lépések vezetnek, amiknek kulcsszavai a felelősségvállalás, odafigyelés, együttműködés.

Tekintsünk hétköznapi történeteinkre most másképp. Próbáljuk meglátni egy-egy pillanat eseményének gyökerét, valódi okát, a különböző síkokon hozzá kapcsolódó aktivitásokat és összefüggéseket.

Varga Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: