Tudatosság virágnyelven

Hibáink felismerése (ami sokszor nem sikerül) és szigorú törekvésünk azok kijavítására nemcsak örömmel és békességgel teli életet eredményez, hanem egészséget is.”

Dr. Edward Bach munkássága tulajdonképpen a tudatosság és a felelősség témakörét öleli fel. Legyünk tudatosak önmagunkra és környezetünkre. Ismerjük meg önmagunkat, gondolatainkat, érzéseinket, cselekedeteinket, és vállaljunk felelősséget saját fejlődésünkért. Javítsuk ki a felfedezett hibákat, helyette erényeinket fejlesszük, mely által ismét tudunk Lelkünkhöz kapcsolódni, hiszen a problémáink abból adódnak, hogy ez a kapcsolat sérül, vagy megszűnik. A tudatossághoz tanulmányozni kell saját viselkedésünket, reakcióinkat, melyek gondolataink és érzésink megnyilvánulásai. A tudás, a tanulás egy életen át tartó folyamat, hiszen folyamatosan változunk, és változik a világ is körülöttünk.

vadgesztenyerügy

Amikor dr. Bach rábukkant a vadgesztenyerügyre, ott motoszkálhatott a fejében az elképzelés, hogy a tudásért meg kell szenvedni, vagy inkább, hogy a tudás megszerzésének elmulasztása okozza a szenvedést. Vannak olyanok, akiknek többszöri megtapasztalásra van szükségük, hogy a megszerzett ismereteket sajátunkénak mondhassák. Dr. Bach úgy beszélt ezekről az ismételt leckékről, mint „hibákról” és „ballépéseiről”, feltételezhetjük, hogy konkrét esetekre gondolt. Munkásságában, a gyógyírok felfedezésénél mindig meg volt az a kockázat, hogy ugyanazt a hibát többször is elkövetheti. Egyszerre tanult, és tanított, beszélt és hallgatott.  Talán, ahogy bomlani kezdtek a vadgesztenyefák levelei újra át kellett értékelni egészségi állapotát, hogy miképpen befolyásolja kitűzött életfeladata beteljesítésében.

Az ember másokon hamar észreveszi, ha az élet különböző területein (párkapcsolat, munka) cseberből vederbe esnek Dr. Bach szerint az élet értelme, hogy „megszerezzük mindazt a bölcsességet és tapasztalatot, amit a földi tartózkodása alatt csak megszerezhetünk. Viszont időnként elfeledkezünk erről, itt létünket haszontalannak érezzük. És, ha a szerzett tapasztalatainkból nem okulunk, újból és újból ugyanazokat a köröket fogjuk futni. Minden élet, egy új lehetőség – a tovább lépéshez leginkább szükséges tapasztalatokat hozza számukra. A kérdés csak az, vajon kihasználják a tanulásra kínálkozó alkalmat? A Vadgesztenyerügy pont erre való, azoknak, akik rendszeresen elmulasztják kiaknázni a lehetőségeiket, nem okulnak eleget tapasztalataikból és élményeikből.

Ez az eszencia nem virágból készül, hanem a vadgesztenyefa nyíló rügyeiből. Legsajátosabb jegye ez a rügyező állapot, ami az eszencia alapkarakterét adja. A rügyek mindegyike az előző évszakban formálódtak, még az utolsó levél forradásait is láthatjuk rajtuk. Belsejükbe zárva rejtőzik a növekedés és a fejlődés lehetősége – a miniatűr levelek, szárak, és virágok szorosan vannak feltekeredve bennük. Mikor egy rügy kipattan, a hajtás kidugja fejét a térbe, létével, egyedi kibontakozásával beilleszkedik a fa életciklusába – a lehetőség közül a legkedvezőbbet kimerítve. Minden rügy azonos mintát követve formálódik, de nincs közte két egyforma, mint az emberek, akik a saját életükben a képességeik határát kutatják.

A vadgesztenyerügy eszencia a tapasztalatok elmélyítésére való, rávezeti a Lelket, hogy megértse, mi történik valójában, mi az, amin valójában keresztülmegy. Bölcs tanácsadóként rámutat a visszatérő helyzetekre, amik ugyanahhoz az eredményhez vezet Az olyan helyzetekben segít, mikor az ember gondolkodása megreked, visszacsúszik régi szokásaiba, mintha elillant volna az addig megszerzett tudása és tapasztalata. Sokszor a gyerekek gyógyírjának tartják, a lassú felfogású, buta emberek szerének, akik elmaradnak a tőlük, joggal elvárható fejlődéstől. (A fiatal rügyek a fiatal embereket szimbolizálják. Az élet során bárkivel előfordulhat, hogy valahol megreked, és segítségre van szüksége, hogy tovább tudjon lépni.)

Az új dolgok megtanulására való lelki nyitottságnál még az is elképzelhető, hogy valaki a halálát megelőző napon szedi be ezt az eszenciát. Végül is, életünk nagy részét azzal töltjük, hogy a múltban elsajátított viselkedésmintákat ismételjük.

36534384_639700009730254_8874423373032062976_n

„Harmadszor, meg kell értenünk, hogy rövid utunk e Földön, amit életnek ismerünk, csupán egy szempillantás fejlődésünk történetében, rövid, mint az iskolai nap az egész élethez képest. S jóllehet pillanatnyilag csak ezt az egyetlen napot vagyunk képesek áttekinteni, intuíciónk azt súgja, hogy tulajdonképpeni kezdetünk végtelenül távol esik születésünk pillanatától, és fejlődésünk lezárulása végtelenül távol van halálunktól. Szellemünk, valódi énünk halhatatlan, s testünk csupán mulandó burok – mint egy ló, amit megülünk, hogy megtegyünk egy útszakaszt, vagy egy szerszám, melyre valamilyen munka elvégzéséhez szükségünk van.”

Néhány reakcióminta segítségével ráláthatunk, mikor hiányzik belőlünk a tudatosság, amihez szükséges, hogy a jelenben/jelen legyünk, hiszen csak így fedezhetjük fel az élet kínálta leckéket, amiből fejlődhetünk. Dr. Bach a vadgesztenyerügyet a realitás csoportba sorolta, nem véletlen.  Ezek a minták sokszor nem tudatosan működnek bennünk.

 • mindig ugyanazokkal a nehézségekkel kerül szembe, és nem érti, miért
 • az adott pillanatban figyelmetlenség jellemzi, mert gondolatban már előrébb jár
 • újabb és újabb dolgokba vág bele, mert nem vonja le a következtetéseket
 • ha gondolatban megoldott egy problémát, a megvalósítás vagy nem történik meg, vagy csak felületesen
 • gondtalannak, naivnak látszik
 • lassan tanul
 • szellemileg nehézkes, látszólag alig fejlődik

Fizikai szinten megjelenő tünetek lehetnek:

 • tanulási zavarok
 • periodikusan fellépő betegségek: migrén, gyomorfekély, herpesz…

Ennek a Lelki állapotnak is meg van a pozitív megélései:

 • szellemileg friss, élvezi a tanulást
 • igyekszik gyarapítani tudását, időt és nyugalmat szánva rá
 • naponta megfigyeli magatartásmintáit és reakcióit
 • mások magatartásából is tanul
 • egyre jobban átlátja a dolgokat, előre felismeri a lehetséges tévedéseket
 • mindennapi tapasztalataiból a legjobbat hozza ki önmaga számára

Ha úgy érzed, kibillent az egyensúlyod, nem vagy harmóniában, és a fenti tünetekből, negatív reakciókból magadra ismertél, akkor használhatod a virág pozitív megéléséhez a következő megerősítő mantrát. Koncentráltan, és odafigyelve ezek a megerősítések elkezdik a rezgésszintünket megemelni a pozitív tartományba. Segítik, hogy a személyiség ismét kapcsolatba kerüljön a Lélekkel, mely révén helyreáll a belső béke.

Megerősítések:

 • „Odanézek.”
 • „Odafigyelek.”
 • „Tanulok.”

 

Erőss Anna
2019. 06. 29.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: