Felelősség szabálya a Tarot nyelvén

A következő életszabály a felelősség, ami nagyon szorosan összefügg az előző szabállyal, a tudatossággal, és amit Kuthumi egyszerűen úgy fogalmaz meg: nem más, mint az életre való felelet. Ez a három egyszerűnek tűnő szó egy folyamat, ami állandó mozgást eredményez. A minket érő benyomások és az azokra adott válaszunk, alapvetően egy körforgást szülnek, amire ha tudatosakká válunk spirálissá, fejlődéssé alakulnak.

Egy körforgás tehát a tudatosságtól és a felelősségvállalástól lehet spirálisan fejlődő. S a bennünk lévő spirituszt (valódi tehetséget, a lélek feladatát) csak ilyen módon vagyunk képesek megismerni, majd kibontakoztatni.

A Tarot Nagyarkánumai közül a X. Szerencsekerék vagy Sorskerék néven ismert lapot kapcsolom a felelősségvállalás szabályához, ennek a pozíciónak a vizsgálata, szimbolikája talán közelebb vihet minket a felelősségvállalás lényegéhez.

Minden cselekedetnek, folyamatnak van egy oka és lesz egy következménye, már a születésünk is egy ilyen precízen összerakott kauzális csomag, ami feladatokat tartalmaz. A számmisztika a maga egyszerűségével megmutatja, ahogy egy kört járunk be 1-10-ig. 1 a kiinduló pont, az induló energia, az első lépés, ami egy folyamatot elindít, 10 az eredmény, amiben a 0 egy sokszorozó erő, a korábbi 9 lépés felelősségének súlya. Míg az 1 ebben az esetben egy ötlet, egy gondolat, addig a 10 ennek az anyaggá kristályosodott eredménye.

Az Aura Soma Tarot rendszerében az odaút lapok szimbólumaikon keresztül felhívják a figyelmet azokra a kihívásokra, amit az adott lépcsőfokon meg kell fejlődnünk, a visszaút lapok pedig ennek eredményeként azokat az erényeket és képességeket mutatják, melyekkel segíthetünk a világban, a világnak.

A Bolond, aki az önismeret útját bejárja először az I-es Mágus pozíciójára lép, ahol az „Amint fent, úgy lent” szabályát tanulja, ezt vizsgáltuk meg a tudatosság szabályának analógiájában. Láthatjuk, hogy teremtő erejének felelősségére már itt felhívják a figyelmét. A X-es Szerencsekerék pozícióhoz eljutva egy kör lezárul, valaminek az eredménye realizálódik. Ezeket hívjuk és érezzük legtöbbször sorsszerű eseményeknek, amelyek addig ismétlődnek életünkben, amíg meg nem értjük működésük mechanizmusát és felelősséget nem vállalunk értük. Ezt a szimbolikus kereket, ami a Szamszara kereke, a hétköznapi életünk, az arra adott válaszaink mozgatják. Életterünk ad lehetőséget arra, hogy felismerjük berögzött szokásainkat, kríziseink pedig térdre kényszerítenek, néha kirántják a lábunk alól a talajt, újra tervezésre ösztönöznek.

A kérdés az, meddig akarunk egy adott keréken pörögni, hajlandóak vagyunk-e észre venni, hogy miért ragaszkodunk, és mi magunk kapaszkodunk a kerékbe. A spirál szimbolikája segít azt is megérteni, hogy a változás lépésről lépésre halad. Egyrészt mindig, minden pillanatban éberségre hív, másrészt türelmet is kíván, hiszen a szokásaink megváltoztatása, önmagunkból való kioldása és valami újjal való helyettesítése bizonyos időbe telik.

Az Önéletrajz öt fejezetben című vers jól tükrözi ezt:

I.
Sétálok az utcán.
Egy mély lyuk van a járdán.
Beleesem.
Elvesztem… Nincs segítség.
Nem az én hibám.
Egy örökkévalóság kell, hogy kitaláljak.

II.
Ugyanazon az utcán sétálok.
Egy mély lyuk van a járdán.
Úgy csinálok, mintha nem látnám.
Újra beleesem.
Nem tudom elhinni, hogy ugyanott vagyok.
De nem az én hibám.
Még nagyon hosszú idő telik el, míg ki tudok jönni.

III.
Ugyanazon az utcán sétálok.
Egy mély lyuk van a járdán.
Látom, hogy ott van.
Mégis beleesem… ez puszta megszokás.
A szemem nyitva van.
Tudom, hol vagyok.
Az én hibám.
Azonnal kijövök.

IV.
Ugyanazon az utcán sétálok végig.
Egy mély lyuk van a járdán.
Megkerülöm.

V.
Egy másik utcán sétálok végig.

 

Az Aura Soma Tarot X. lapjának visszaútján megjelenik a kerékhez való ragaszkodás elengedése, valamint az is, ahogy önmagunk megismerésével ráébredünk a természeti erők (négy elem) bennünk élő működésére, ahogy érzelmeinket, gondolatainkat, akaratunkat és tetteinket alakítják. Ez után a felismerés után vállalhatunk felelősséget mindezért és kezdhetjük el életünk tudatos megváltoztatását, képessé válhatunk belső természetünk uralására.

Itt tanulhatjuk meg a Karma és Dharma szerepét életünkben. A Karma, ami tudattalan cselekedeteink következményeként létrejött feladatok sora, amit meg kell fizetnünk. A Dharma, ami a mesebeli „jó tett helyében jót várj” csomagunk, amit önzetlen áldozatból nyerünk. Ha megértjük a tudatosság és a felelősség szabályait, rájövünk, hogy cselekedeteinket egyetemessé, mások és a világ szolgálatába érdemes állítani. Arra kell törekednünk, hogy lehetőleg Dharmát hozzunk létre, amely a már felhalmozott Karma leküzdésében nélkülözhetetlen segítség.

„Ember, ismerd meg önmagad!”– szól a Deolphi jósda leghíresebb felirata.

A delphoicától jóslást kértek az emberek, a jövőjükre, a sorsukra voltak kíváncsiak.

A jós azt felelte: Ismerd meg önmagadat, és tudni fogod a sorsodat. Mert a sorsod te vagy. Nem külső erők uralkodnak rajtad, az istenek benned vannak, s jellemed, személyiséged alakítja, formálja jövődet. Változtass magadon, és változni fog a sorsod is. Fogadd el magadat, és el tudod majd fogadni sorsodat is. Ez a „gnóthi szeauton” igazi értelme.

Ebben a hónapban vizsgáljuk meg az életünkben megjelenő ismétlődéseket. Ne felejtsük el, hogy a természet felesleges köröket nem fut, és nem bosszúálló. Ami már nem létezik bennünk, azért nem büntet. Tegyük fel magunknak a kérdést: Mit akar tanítani nekem ez a helyzet? Mit kell felismerni és megváltoztatni önmagamban, hogy mindez változzon? Vállaljunk felelősséget.

Varga Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: