Felelősség virágnyelven

Ahogy az előző cikkben írtuk, a tudatosság témájához kapcsolódik a felelősség kérdése is. Az önismereti úton alkalmanként felismerünk valami új dolgot önmagunkban, összeáll a kép, „aha” élményünk van, sokszor azt gondoljuk: „Ez az!” Vagyis meg van a megoldás. De a munka valójában itt kezdődik, mit is kezdünk a felismeréssel? Tudunk-e felelősséget vállalni, ezért az „új” önmagunkért, a cselekedeteinkért, a reakcióinkért, azért akik, és amik vagyunk?

A Bach-virágterápiában a felelősség témájához a szilfát kapcsolta Dr. Edward Bach.  Mielőtt erre a gyógyírre rátalált, úgy hitte, hogy a rendszere már kész az eddigi 19 virággal. Feltételezhetően ismét szellemi üzenetet kapott, keressen még 19 gyógyírt, bizonyára felmerült benne: „Nem túl nagy felelősség elvállalni egy ekkora kihívást? Elbírhat ekkora terhet egy ember?”

Így írt a Szilfa állapotú emberekről: Néha erőt vesz rajtuk a levertség, és úgy érzik, hogy vállalt feladatuk annyira nehéz, hogy emberi erővel képtelenség azt véghezvinni.” A negatív Szilfa állapotban lévő személy olyan, mintha vak lenne, nem látja a jövőt, ez az állapot a depresszió és túlhajszoltság érzését hozza. Lehet ingatag, meghátráló, és hajlamos hirtelen változtatásokra.

tapsony_-_szilfa

Létezik egy elmélet, miszerint a szilfa félúton áll az ember és a természet között, vagyis olyan faj, mely nem igazán vad, félig már megszelídült, erősen kötődik az emberhez, és ahhoz a földhöz, melyben gyökerezik. Nem véletlen, hogy a törzsükből rendszerint farmok kerítése készül, szándékosan tájépítő jelleggel ültetik őket. A szilfa függővé vált a környezetét alakító embertől, egyedül képtelen vadon megélni, és szaporodni, valahol a természet és a direkt művelés között helyezkedik el. A Szilfa típusú személyiség jól alkalmazkodik az élethez, sikeresen követi a társadalmi szokásrendet; orvosok; papok; bírók és tanárok között sok ilyen típust találhatunk. Az ilyen emberek nem bocsátkoznak ösztönszerűen a puszta túlélésért folytatott küzdelembe, annál sokkal önzetlenebbek. Ugyanakkor a bizonytalanság, titokban befészkeli magát gondolataikba, és aláássák pozíciójukat – lehet, még sincs igazuk? Az alkalmatlanság érzete kétségekbe kergetheti az embert.

A pozitívan megélt Szilfa állapotban lévő embert erősen motiválja kitűzött életcélja. Tisztában van azzal, mit szeretne elérni a világban, ezt a fa függőleges irányú terjeszkedése is mutatja, ami önállóságra, elszántságra, a szabad akarat érvényesítésére utal. A személyiségéből erő sugárzik, normál körülmények között hatékony a mindennapi életben. A második 19 Bach-eszencia mindegyike közvetlenül azt a célt szolgálja, hogy valami módon fényt hozzon világunkba.  A Szilfa alkatúak, ezt mindenkinél jobban csinálják, mert megvan bennük az életrevalóság, hogy társadalmi szintű változásokat indukáljanak.

Néhány reakcióminta segítségével ráláthatunk, mikor hiányzik belőlünk a tudatosság, amihez szükséges, hogy a jelenben/jelen legyünk, hiszen csak így fedezhetjük fel az élet kínálta leckéket, amiből fejlődhetünk. Dr. Bach a vadgesztenyerügyet a realitás csoportba sorolta, nem véletlen.  Ezek a minták sokszor nem tudatosan működnek bennünk:

 • hirtelen úgy érzi, hogy feladatai már meghaladják erejét
 • egyszerre nem bírja tovább, egy plusz feladat az „utolsó csepp a pohárban”
 • úgy érzi, nem tudja tovább elviselni a hatalmas felelősséget
 • múló kétségei támadnak, hogy rátermett és alkalmas-e egy bizonyos feladat ellátására
 • már nem tudja, hol fogjon neki a munkának, emiatt elaprózza magát
 • jellemző, hogy betegen sem marad otthon, nem akarja cserbenhagyni kollégáit

Fizikai szinten megjelenő tünetek lehetnek:

 • minden akut, hirtelen fellépő betegség

Ennek a Lelki állapotnak is meg van a pozitív megélései:

 • rátermett, felelősségteljes, megbízható
 • fel tudja mérni, mennyit tud vállalni, és mit ruház át másokra
 • tudja, hogy ha a legjobbat nyújtja, a kellő pillanatban megjön a segítség
 • átérzi a felelősséget önmagáért is

Ha úgy érzed, kibillent az egyensúlyod, nem vagy harmóniában, és a fenti tünetekből, negatív reakciókból magadra ismertél, akkor használhatod a virág pozitív megéléséhez a következő megerősítő mantrát. Koncentráltan, és odafigyelve ezek a megerősítések elkezdik a rezgésszintünket megemelni a pozitív tartományba. Segítik, hogy a személyiség ismét kapcsolatba kerüljön a Lélekkel, mely révén helyreáll a belső béke.

Megerősítések:

 • „Megteszem, amit tudok.”
 • „Segítséget kapok.”
 • „Sikerülni fog.”

Erőss Anna

2019.07.25.

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: