Augusztus * a Tisztelet szabályának hónapja

Augusztus a tisztelet szabályának hónapja Kuthumi és Lady Guinevierre szabályrendszerében. Eme érték erősítése a feladatunk ebben a pár hétben.

Ők így írnak erről (2004. áprilisában):
A nyolcadik alapelv a TISZTELET, ami az egyik legfontosabb: Isten összes teremtményének tisztelete, a legapróbb hangyától kezdve a leghatalmasabb bálnáig. Ezek a teremtmények mind a Szeretet manifesztációi, amik különböző formákban testesítik meg az életerőt. Mindegyikük tiszteletet érdemel. A bolygó új gyermekei, azok, akik az elmúlt 25 évben érkeztek erre a világra, különösen azok, akik az elmúlt 3-7 évben érkeztek, nagyon fontos leckét hoznak az emberiségnek, mert a felnőtt embereknek meg kell tanulniuk tisztelni a legkisebb gyermeket is ahhoz, hogy emlékezzenek arra, hogyan kell tisztelni önmagukat. Azért, mert a ti szükségleteitek és igényeitek nem kaptak tiszteletet és nem lettek teljesítve, és azért, mert ti ettől sértve és megalázva éreztétek magatokat, nem vagytok képesek teljes mértékben tiszteletben tartani saját szükségleteiteket, és ebből adódóan aztán nem vagytok képesek mások szükségleteit sem tiszteletben tartani.
Álljon itt példaként az, hogy tegyük fel mikor kicsik voltatok valami olyat tettetek, amitől zavarban éreztétek magatokat, a szüleitek pedig ezt mindenkinek elmesélték, mert azt gondolták, hogy ez milyen helyes vagy mókás. A szüleitek ezt nem szándékosan tették, azért hogy megalázzanak, hanem azért, mert nem voltatok képesek teljesen kifejezni az érzéseiteket, nem voltatok képesek elmondani nekik azt, hogy mennyire zavarban éreztétek magatokat vagy, hogy milyen mérgesek voltatok, milyen sértve éreztétek magatokat, amikor aláásták a bizalmatokat, vagy elárulták a magánügyeteket. Lehet, hogy az iskolában történt valami, ahol az egyik iskolatársatok ugratott benneteket. Mindannyian kivétel nélkül megtapasztaltátok szent személyes határaitok megsértését. Ezért aztán nem vagytok képesek teljes mértékben tisztelni magatokat, mivel nem lettetek felszerelve a szituáció helyrehozáshoz szükséges szerszámokkal, és a másik ember megtanításában, hogy tiszteletet tanúsítson irántatok.
Az Élet Nyolcadik elve a Tisztelet. Nem csak az idősebbek tisztelete, hanem az élet összes formájának a tisztelete. A gyermekek, az állatok, a növények és a láthatatlan világok tisztelete. Én, Guinevierre, intenzíven dolgozom a láthatatlan birodalmakkal, akik a Szeretet értékes őrzői. Mindössze annyit kell tennetek, hogy ráhangolódtok arra az elképzelésre, hogy esetleg mégis léteznek a tündérek, a manók és a törpék, tündérmeséitek szereplői. Mielőtt leszakítotok egy virágot, kérjetek előtte engedélyt a virágtól. Ha át akartok ültetni egy fát vagy egy bokrot a kertetekben, mondjátok el a növénynek, hogy mi fog vele történni. Mielőtt lenyírnátok a gyepet, egyszerűen kapcsolódjatok össze a fű tudatával, és figyelmeztessétek, mert sok millió miniatűr lénynek ott van az otthona, és jól esne nekik egy kis figyelmeztetés, mielőtt ez az óriási gép nekiesik, és lerombolja az otthonukat. Ez mind arról szól, hogy legyetek tudatában a világotoknak. Más szavakkal kifejezve, hogy legyetek TUDATOSAK. Ugyanúgy, ahogy ti is azt akarjátok, hogy tiszteljenek benneteket, és ragaszkodtok ahhoz, hogy az otthonaitokat is tiszteljék, és a személyes vagyonodat is tiszteletben tartsák mások. Az élet más birodalmai ugyanezt várják el. Az a mondás járja, hogy rengeteg időnek kell eltelni addig, amíg az emberek elkezdik felismerni, hogy az élet más birodalmai milyen életfontosságú szerepet játszanak az emberiség fejlődésében. Ugyanakkor boldogan jelentem ki, hogy egyre inkább tudatába kerülnek ennek. Amikor a gyermekeitek tündéreket vagy más elementál lényeket látnak, mielőtt azt mondanátok nekik, hogy ez csak a fantáziájuk szüleménye, engedjétek meg, hogy elmeséljék nektek az élményeiket, és minél jobban megengeditek ezt nekik, meglátjátok, hogy a ti ilyen irányú képességetek is elkezdődhet újra felébredni. Minden egyes emberi lény tágra nyitott szemmel született erre a világra, minden szeme ki volt nyílva. A földi utazás mindig azt eredményezi, hogy a harmadik szem bezárul, pedig a fizikai szemek is bezáródhatnak. Az emberek rengeteg rossz bánásmódot elfogadnak a többi ember és az élet többi királysága kapcsán, anélkül, hogy ennek tudatában lennének. Néhányan túl fájdalmasnak találják ezt, ezért aztán elfordítják a fejüket. Ettől nem fog megszűnni a probléma. Itt az ideje, hogy az emberek lehetővé tegyék saját természetüknek és lelküknek, hogy összeolvadjanak a természettel.

Láthatjuk, hogy itt nem csak az emberek vagy egymás tiszteletéről van szó, hanem az összes világ és annak minden teremtményéhez való kapcsolatunkról. És ennek első lépése újra az, hogy önmagunkat tiszteljük. Minden belőlünk indul és hozzánk tér vissza.

Amikor valaki tiszteletlenül bánik másokkal, esetleg a nála gyengébbel, akkor valójában csak azt próbálja pótolni vagy megkapni, ami belőle hiányzik. Könnyű a gyengébbet, a mást, a tőlünk eltérőt megítélni, esetleg akár fizikálisan is bántani. De sokkal nehezebb az út, amikor Tiszteletre és Elfogadásra törekszünk minden létező iránt. Mert akkor önmagunkkal kell szembesülnünk. A saját hiányainkkal, múltunkkal, előítéleteinkkel vagy épp igaznak vélt hiedelemrendszerünkkel kell szembenéznünk, és néha átírni, elvetni azt. Mert ezek akadályoznak abban, hogy a másikat önmagában lássam, és ne a saját múltam szemüvegén keresztül, vagy épp attól függően ítéljem meg, hogy számomra mennyi pozitív dolgot tud adni. Mert amíg önmagammal nem vagyok rendben, és nem saját magamtól teszem függővé a boldogságom, a kiteljesedésem, a sikerem, hanem mindezt a világtól és a környezetemben élőktől várom el, addig minden a kapásról szól az életemben. És ebben az állapotban, a hiány állapotában a másik attól lesz értékes vagy tiszteletre méltó, hogy milyen mértékben kapok tőle valamit, ami a bennem lévő hiányokat csökkenti.

A Tisztelet kérdése akkor is felbukkan, amikor tőlünk eltérővel találkozunk. Általában azt zsigerből elutasítjuk, címkézzük, megbélyegezzük, és elfogadhatatlannak minősítjük. Pedig pont az tud nekünk újat mutatni és adni, ami tőlünk különböző. Ha mindig csak a saját igazságaink mentén nézzük a világot, akkor mindig csak ugyanazt látjuk. És egy idő után ez unalmassá, lapossá válik. Akkor pedig jönnek a pótszerek vagy pótcselekvések, amik időlegesen kirángatnak minket saját kis szürke hétköznapjainkból. De ha nyitottak vagyunk, és merjük megismerni mások igazságát, világát, akkor a saját kockánk kitágul, és a világ olyan oldalait ismerhetjük meg, amikre eddig nem is gondoltunk, vagy amikre eddig vakok voltunk.

És ez a nyitottság valahol a Tisztelet minőségénél kezdődik. Annál a hozzáállásnál, hogy tudom, minden élet önmagában értékes. Hogy tudom, mindenkinek ugyanannyi joga van önmagát megmutatni, megélni és az életét a saját akarata szerint élni, ahogy nekem is. És ehhez az kell, hogy ugyanannyira tiszteljem saját magam, az életem, a vágyaim, mint amennyire hagyom, hogy mások is éljék saját életüket. Tudatosítanom kell, hogy a világ nem értem van, hanem önmagában létezik, a fejlődést szolgálja. Én pedig ebben egy láncszem vagyok, aki szintén a fejlődés útján van. Mert mindannyian többek vagyunk embernél, állatnál vagy épp növénynél. Mind a világ egy-egy része vagyunk, tudattal, amely fejlődik, életről-életre bővül a tapasztalati köre, és a Fény felé tart. Ez pedig mindannyiunkban megegyezik. Így, amikor az a kérdés van bennünk, hogy vajon mi az, amit tisztelni lehet a másikban, akkor az nem más, mint a léte és a tudat szikrája, mely ott van benne, még akkor is, ha épp szunnyad.

A tisztelet persze nem azt jelenti, hogy hagyom, hogy bármit megcsináljon velem a másik. A Tisztelet az, hogy elfogadom és elismerem a létét, a gondolatait, az igazságát, de attól még nem kell ugyanazt gondolnom vagy ugyanazt az igazságot követnem. Jogom van ahhoz, hogy önmagamat tisztelve meghúzzam a határt, hogy meddig lehet részese a másik az életemnek. És a Tisztelet erényével felvértezve mindazokat a jogokat, amelyeket önmagamnak megadok, azt másoknak is megadom. Ebben az állapotban tisztelem és elismerem a tudatot, ami a másikban él.

Domokos Erzsébet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: