Tisztelet szabálya és a Tarot kapcsolata

Kuthumi Tisztelet aranyszabálya az élet tiszteletére tanít minden szinten. Az élet, amely minden formában megnyilvánul, melyekben valamilyen fejlődésnek ad teret. Alapvető az egymás iránti tisztelet, amikor ismerjük saját határainkat és másokét sem sértjük meg. Hálásak vagyunk a bizalomért, amit mástól kapunk akkor, amikor segítséget kér, és nem élünk vissza azzal, ha hibáját, gyengeségét megmutatja nekünk. A gyerekek botladozásaira, apróbb tévedéseire nem tekintünk lekicsinylően, nem hívjuk fel rá mások figyelmét stb..

Ugyanígy tiszteljük az életet az állatokban, növényekben, ásványokban, a természet minden élőlényében, legyenek azok a látható, vagy a láthatatlan szférákban. Mindezek megértésében nagy segítségünkre lehetnek a távol-keleti tanok, amelyek a tudat fejlődését mutatják be különböző létformákban. Ezeken keresztül megérthetjük, hogy az ember a tudatfejlődés egy állapotában van, volt az állati, növényi, ásványi szinteken is, épp ezért felelőssége van ezek támogatásában, védésében.

„Az alsó tiszteli a Felsőt; a Felső az alsónak szolgálni hivatott, tanítván és irányítván őt” – ez a Hierarchia kozmikus törvénye.

A ma embere ezt a törvényt figyelmen kívül hagyja. Azt gondolja uralkodhat a világon, birtokolhatja, kizsigerelheti a természetet, azt saját szolgálatába állíthatja. Ezt a viselkedést minden létezővel szemben gyakorolja kegyetlen érzéketlenséggel, vagy egyszerűen lustaságból és tudatlanságból.

Az uralkodás és a tisztelet egymással párban járnak, vizsgáljuk meg az Aura Soma Tarot IV. Uralkodó lapján keresztül ennek fejlődési útját. Az Uralkodó általános ábrázolása a Király archetipusával történik. Richard Rohr A férfi útja II. című könyvében azt írja: „A király tartja össze a királyságot. Minél nagyobb birodalmat tud valaki összetartani magában, annál nagyobb király. Legtöbbször félünk ettől a királyságtól, mert ott mi magunk nem lehetünk a király, és mert sok mindent nem tudunk ott ellenőrizni és egyesíteni.” Ilyenkor, mikor a belső világunkat képtelenek vagyunk uralni, kívül próbáljuk ezt megélni. A zsarnoki uralkodásnak a gyökere mindig a félelem és a belső gyengeség.

A Tarotban az Uralkodó állomására érve a valódi belső rang megszerzése a feladat. „Gyöngeségeidet nemesítsd erővé. Szenvedélyeidet hevítsd szívós akarattá. Vak ösztönzéseidet alakítsd értékes hajtóenergiává.” Az igazi Király minőség, a valódi hatalom alapja az önuralom és a világ szolgálata. A tisztelet félelemmel nem csikarható ki, épp ellenkezőleg biztonságot, nyugalmat kell árasszon magából az, aki tiszteletet akar, megbízhatónak és stabilnak kell lennie.

Az Aura Soma Tarot oda- és visszaút lapján is egy királyt látunk. De ez a két király az uralkodás két megélési lehetőségét szimbolizálja. Lehetünk az, aki beleszületik a hatalmi pozícióba, melyben csak a jogait ismeri (csak egy oszlop van a képen). A világra, melynek ura úgy tekint, mint saját játszóterére, ahol egoisztikus akarata, önérvényesítése, kényelme a legfontosabb. Elsődlegesen a saját biztonságom jóléte a fontos, mindent és mindenkit ennek rendel alá. Az uralkodás élvezete, melyből el kell jutni az uralkodás felelősségéig.

A visszaút lapon egy olyan Királyt látunk, aki bejárt egy utat, melynek gyümölcsöző tapasztalatai belső bölcsességként nyílnak ki benne. Saját belső erejét feltárta, uralja azt, és mindezt a világ szolgálatába állítja. Gondolatai, cselekedetei a felsőbb törvényekkel összhangban vannak. A szívében megjelenő életfában megjelenik a két oszlop, a törvény mellett a kegyelem, a vezetés mellett a szolgálat is.

Vizsgáljuk meg ebben a hónapban, hogy bennünk a hatalmi vágy, az uralkodás igénye, a tekintély, az engedelmesség hogyan jelenik meg. Így láthatunk rá hogyan működik bennünk itt és most az Uralkodó archetípusa. Képesek vagyunk uralni saját természetünket? Hogyan viselkedünk a nekünk kiszolgáltatott, nálunk gyengébb élőlényekkel? Jól tudjuk használni az irányítás, segítőkészség, felelősségvállalás eszközeit? Bennünk a tisztelet érzése mikor, hol és miért jelenik meg? Mi melyik király vagyunk itt és most?

Varga Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: