Nonverbális módszerek: meseterápia, művészetterápia, biblioterápia, mozgásos önismeret

Az Omniverzum Szabadegyetem Spirituális Lélekgyógyász képzésében kiemelt hangsúlyt kapnak a nonverbális módszerek. Ezen módszerek nem a gondolatokat és a szavakat használják az érzések kifejezésére és a fejlődés támogatására, hanem nonverbális (nem szavakkal kifejező) módszereket, mint többek között a művészetterápia, a meseterápia, a mozgásterápia, a biblioterápia, a képzőművészeti terápia.

Ennek több oka is van:

Alaptudás nálunk az integrál szemlélet elsajátítása, mely során megtanuljuk a fejlődési lépcsőfokokat, melyen mindannyian végig haladunk míg felnővünk.
(Szükséges lenne utána is tovább haladni a fejlődésben, de ez már tudatos, egyéni munkát igényel az embertől, és erre “sajnáljuk” az időt és az energiát. Azt gondoljuk, felnőttünk és célba is értünk. Hát bizony NEM!)

Az 5. Racionális szintre jutunk fel ma a tanulás, az iskolák által. Azonban az Idő megköveteli tőlünk, hogy tovább lépjünk, a 6. Integrált tudatszintre.

Ken Wilber A működő Szellem rövid története című könyvében azt írja, hogy “kvantumevolúciós ugrás előtt áll az emberiség“. Ez pontosan tudati fejlődés jelent, s ötről a hatra kell lépnünk, vagyis a Racionális elme szintjéről az Integrált tudatszintre.
S erre a fejlődési szintre nem visznek a régi gondolatok és módszerek.

Új kapuk nyílnak meg előttünk, melyek túlmutatnak a racionális, mindennapi elme működésén, a zárt gondolkodáson. Új utakra kell lépnünk, új megközelítési módokat kell alkalmaznunk. S a nonverbális módszerek ezen az úton járnak. Az elmét “megkerülve” segítenek mélyen önmagunkba tekinteni, és tudatba emelni a bennünk szunnyadó lehetőségeinket és felismerni az akadályainkat.

A nonverbális módszerek kiemelnek komfortzónánkból, a racionális elmével el és megmagyarázható történeteinkből, és “ismeretlen” területeket tárnak fel lelkünkből. A mély és átfogóbb önismerethez juttattnak ezek a módszerek, és alkalmazásuk által lépéseket teszünk a megoldások és a saját mechanikus működésünk kiemelkedése felé.
Itt az idő a nonverbális módszerek beépítésére az életünkben.

És nem utolsó sorban, mi magunk is nagyon szeretjük ezeket a módszereket. Képezzük és tovább képezzük magunkat, Rengeteg saját élményű munkával egyre mélyebbre haladunk mind önmagunk, mind pedig a módszerek megtapasztalása terén.

Melyek azok a nonverbális módszerek, melyeket az Omniverzum Szabadegyetem képzéseiben megismerhetsz?

  • Meseterápia
  • Képzőművészeti terápia
  • Biblioterápia
  • Mozgásterápia

Támogatunk, hogy kreatív úton is lépegethess Önmagad felé.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: