Hűség virágnyelven

HŰSÉG – LOJALITÁS

A hűség és lojalitás kérdését most az önmagunkhoz való hűség oldaláról közelítjük meg, mely a Bach-virágterápiában a Kisezerjófű virághoz kapcsolódik. A mai világban rendkívül sok elvárással találkozunk, az ezeknek való megfelelés szinte kitölti minden időnket.  Ezt a mintát már gyermekkortól kezdve tanuljunk szüleinktől. Természetesen ennek is meg van a pozitív oldala, hiszen alapvető morális és erkölcsi elvárásokat is megtanulunk, hogy ne legyünk túl önzőek, osztozzunk, gondoljunk másokra, mérgünket ne másokon vezessük le, ne bántsunk másokat, sok helyzetben szükségünk van a türelemre. Megtanulunk másokra is odafigyelni, alkalmazkodni, észrevesszük, ha segítségre szorul.

A Kisezerjófű – a szolgálás minőségéről szól. Hogyan viszonyulok a szolgáláshoz, mit gondolok róla, pozitív vagy negatív érzeteket vált ki belőlem?

lojalitas

A szolgálás, hogyan kapcsolódik önmagam szeretetéhez, a lojalitáshoz, az önmagam iránti hűséghez? Az alapvető tévedés a személyiségben, hogy a szolgálás kizárólag másokra irányul, és önmagunkról elfelejtkezünk. Nem is marad rá időnk mert annyira lefoglal, hogy másik igényeit, kéréseit, elvárásait teljesítsük.

Dr. Edward Bach a Kisezerjófű lelkialkatról úgy beszél, mint, aki szenvedő alanya a hatalmaskodóknak. Az előző havi témánk a tisztelet volt, melyet a Szőlő karakter szimbolizál, és testesíti meg az ellenpólust. A Kisezerjófű karakter passzív elszenvedője a világi hatásoknak is, nem igen törődik a világban zajló eseményekkel, nem lép vele kölcsönhatásba, nem egy karakteres alkat. Alapvetően jó természetű és felettébb szerény, mások lábtörlője, akik passzívan tűri, hogy a féktelen, zajos tömeg átgázoljon rajta.

kisezerjófű

A növény kinézete, felépítése olyan embertípust jellemez, akiből hiányzik a nagyravágyás, a karakteresség, a termet, érzelmi élete sem intenzív. Ahogyan a mag kicsírázik, és a növény fejlődésnek indul, az adott lelkialkat közvetlenül a születés utáni viselkedését, az életbe lépést szimbolizálja: kicsiny, törékeny, puhatolózó. A kisezerjófű kétnyári növény, első évben kicsírázó magok csak a következő nyárra borulnak virágokba. Növekedésének első lépése annyira jelentéktelen, hogy szinte észrevétlen – ezt látjuk az ilyen karakterű embereknél is. A második év tavaszán egyetlen törékeny száracska hajt kis a levélrózsa közepéből. Ez a késleltetett felfelé törekvés a Kisezerjófű alkat pozitívan megélt magabiztossága, előbb-utóbb kiáll önmagáért.

 A Kisezerjófű alapvető kérdése: Azok közé tartozol, akiket mindenki kihasznál, mert annyira jószívű vagy, hogy senkinek nem akarsz nemet mondani? Sokszor csak a békesség kedvéért teszel meg dolgokat, mert nem akarsz harcolni – ahelyett, hogy azt tennéd, amit helyesnek tartasz? Szándékaid jók, mégis inkább passzív eszköz vagy, ahelyett, hogy magadnak találnád meg saját munkádat?

Ez a típus mások domináns fellépése esetén nehezen érvényesíti akaratát, áll ki céljaiért. Dr. Edward Bach a gyengeség és az erő kettősségét fedezte fel ebben a típusban – a gyengeség először lelki szinten lép fel, önbizalomhiányt okoz, ami gyenge akaraterővel párosul, és ez fizikai gyengeséghez vezet. A Kisezerjófű alkat egyénisége a virágokban mutatkozik meg – álernyős fürtökben mindegyik virágfej önálló életet él, és a napfény erősségétől függően egyénenként csukódnak – nyitódnak. Borult időben a rózsaszín virágok zárva maradnak, napsütéskor némelyek kinyitják szirmaikat, de egyszerre csak igazán meleg, verőfényes napon pompáznak. A még bomló virágszirmok hatására a növény olyan, mintha hezitálna, bizonytalankodna, várna valamire. A szétterülő öt rózsaszín szirom ragyogása csodálattal tölt el, azt üzeni:

„Rendben van, ha magamat adom.”

A Kisezerjófű a kivárásra játszik, lassan bontakoztatja ki egyéni képességeit, talán, abban a hitben: az Úrnak az is cselédje, aki csak vár és mereng. Végül megtalálják életfeladatukat, és megtanulják a leckét: egyéni fejlődésük nem mások kiszolgálása, hanem szolgálatkészen, önző vágyakról lemondva, mégis a maguk akarata szerint cselekszenek. Dr. Edward Bach nyíltan fogalmazott velük kapcsolatban: ”Magatok mögött tudjátok a valódi hasznosság, és szolgálat felé vezető út nagy részét, ha felismeritek, hogy egy kicsit pozitívabban kell hozzáállnotok az életetekhez.”

Ennek a karakternek sokszor petyhüdt a testtartása, lóg a feje és a válla. Már azzal, hogy megváltoztatjuk a testtartást, és kihúzzuk magunkat, pozitívan hatunk vissza önmagunkra. Ha azt vesszük észre, hogy nehezen mondunk nemet, és emiatt túlterheltek vagyunk, az annak a hiánya, hogy elfelejtkeztünk magunkról, és önmagunkra nem mondtunk igent. Akinek nehéz kifelé nemet mondani, gondolhat arra, hogy minden egyes alkalommal önmagára mond igent. Minden hozzánk irányuló kérést vagy elvárást felülvizsgálhatunk: „Én akarom?” „Akarom én ezt?”  Először furcsa lesz a környezetnek, mert annyira hozzá szoktak, hogy mindenben a rendelkezésükre állunk. Viszont így pont abban segítjük őket, hogy a saját életfeladatukkal foglalkozzanak, felvállalhatják a saját felelősségüket, és ezzel tesszük nekik a legjobbat. 😊

Néhány reakcióminta segítségével ráláthatunk, mikor hiányzik belőlünk a tartás, az önmagunk felé való lojalitás, mikor nem tudunk önmagunk mellett kiállni, és saját élettervünkkel foglalkozni. Ezek a minták sokszor nem tudatosan működnek bennünk.

 • túl engedékeny, szinte mindent megenged, és elvisel
 • csak nehezen tudja érvényesíteni az akaratát, könnyen feladja, mert nem szereti a másokkal való konfliktust
 • rendszerint nem áll ki a saját érdekeiért, nem mondja el, ő mit akar
 • igen készséges, simulékony, engedelmes, igénytelen benyomást kelt
 • jellemző, hogy mások kívánságaira erősebben ráérez, mint a sajátjára
 • azonnal megérzi, hogy mit várnak tőle mások és ennek rögtön eleget is tesz
 • hagyja, hogy akár be is csapják, gyámkodjanak felette
 • nem igazán tud kiállni önmagáért, inkább hagyja, mások mondják meg mit tegyen
 • gyakran túl sokat vállal, mert nem tud nemet mondani, és könnyebb végrehajtani, mint elutasítani
 • rendszerint túlterheli magát, többet ad, mint amije van
 • félő, hogy nem tudja megvalósítani saját életfeladatát

Fizikai szinten megjelenő tünetek lehetnek:

 • leginkábba daganatos betegségek tartoznak ide – feladja életfeladatát, ő belül lázad úgy, hogy a sejtjei is fellázadnak

Ennek a Lelki állapotnak is meg van a pozitív megélései:

 • ismeri saját igényeit, nem okoz gondot, hogy ezt tartsa szem előtt, így már teljesítheti élettervét
 • tudja, mikor és miért mondjon igent, és mikor nemet
 • könnyen beilleszkedik közösségbe, de már képes az identitását megőrizni
 • szerényen és bölcsen szolgál belső célkitűzései szerint

Ha úgy érzed, kibillent az egyensúlyod, nem vagy harmóniában, és a fenti tünetekből, negatív reakciókból magadra ismertél, akkor használhatod a virág pozitív megéléséhez a következő megerősítő mantrát. Koncentráltan, és odafigyelve ezek a megerősítések elkezdik a rezgésszintünket megemelni a pozitív tartományba. Segítik, hogy a személyiség ismét kapcsolatba kerüljön a Lélekkel, mely révén helyreáll a belső béke.

Megerősítések:

 •  „Egyenesen állok.”
 • „Vagyok, aki vagyok.”
 • „Azt akarom, amit akarok.”

Erőss Anna

2019. 09. 26.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: