Szenvedély szabálya a Tarot nyelvén

Kuthumi 10. életszabálya a Szenvedély, ami egy belső lendület, az életenergia, ami minden cselekvés ereje és alapja. Egy erő, ami teremthet pozitívat és negatívat is, tudatosságunktól, éberségünktől függ, hogy mennyire figyelünk ennek helyes felhasználására.
A Tarot rendszerében a VI. Szeretők lapjához kapcsolom ezt a szabályt. Ezzel a Nagyarkánummal több helyen Döntés néven találkozunk.

Életünk választásai adják meg annak irányát.

Azt szoktuk mondani, hogy amikor valami, vagy valaki mellett döntünk, akkor minden más lehetőség megszűnik. De ha nem döntünk sehogy, az is egy választás, ebben az esetben minden lehetőségtől „elestünk”. A pszichológia szerint ezek a meg nem élt lehetőségek beágyazódnak a tudattalanba, és ott várják megvalósulásuk újabb idejét. A lehetőség elsőre nem mindig kellemes, van, hogy kompromisszumokat, vagy éppen konfrontációt kíván tőlünk. Lehetőség az is, amikor valami olyan feladatot vállalhatunk fel, ami számunkra elsőre félelmetes, önmagunk meghaladását követeli, meghív minket a komfortzónánkon túlra. A választáshoz, a döntéshez bizony erő szükséges, ez az erő a Szenvedély, amely a döntéseinket áthatja és képes annak irányát meghatározni. A bennünk munkáló Szenvedély minősége megmutatkozik abban, hogy milyen szintű vágyaknak rendeljük alá magunkat döntéseinkben.
A Tarot VI. Nagyarkánumán általában párkapcsolati választást látunk, de üzenete nem feltétlenül erre a témára szűkül le. Bármilyen döntéshez kapcsolódjon is, arra hívja fel a figyelmünket, hogy legyünk éberek, az adott témában vizsgáljuk meg eddigi lépéseinket. Milyen keretből hív ki minket ez a választás, milyen elköteleződést vár el tőlünk, amire addig nem voltunk hajlandók. Mindenképp teljes szívvel hozott döntést jelez.
6 - SzeretőkAz Aura Soma Tarot VI. kártya odaút lapján a döntés kettősségét az angyal és a kígyó szimbóluma mutatja meg, a lap felső sarkában látható Cupido, vagy Erósz alakjával. Bizonyos értelmezésben Erósz a minden létezőben meglévő szépséghez való vonzódás jelképe. De, hogy milyen szépséghez vonzódunk, az Égi Erósz (igazi szépséghez vezet), vagy a Földi Erósz (helytelen vágyak eredője) munkál bennünk, ez egyéni. A bennünk lévő vágy, vagy szenvedély minősége határozza meg döntésünk milyenségét.
A mitológiában Erósz igaz szerelme Pszükhé, aki a Lélek szimbóluma. Ahhoz azonban, hogy a teljes szívvel hozott döntésünk a Lélek irányába vigyen minket önismeret szükséges, melyben képesek vagyunk meglátni jelenlegi vágyaink érzelmi gyökerét. Azokat az érzelmi-, gondolati állapotokat, melyek a vágyainkat meghatározzák, és amik változatlan állapot esetén újra és újra ugyanabba a helyzetbe sodornak, legyen szó társról, vagy akár munkáról, vagy más élethelyzetről. Tehát a bennünket működtető életerő, szenvedély minősége és az általa hozott döntéseink a mi felelősségünk.
84 - Szeretők visszaút.jpgAz Aura Soma Tarot VI. kártya visszaút lapján a jó döntés meghozatalát látjuk. Angyali áldás fonja körbe a két alakot, közös életüket pedig két gyertya összefonódásából megszülető láng hevíti. Ez az egymás iránt érzett szeretet lángja, a házassági ceremóniák közkedvelt szimbóluma is, ami a közös élet melletti döntést is jelképezi. De amíg a házasságkötéseknél a két gyertyával egy harmadikat gyújtanak meg, és a kettőt elfújják, addig itt megmarad a két gyertya. Ez az identitás megtartásának jelképe, melyben benne van az önmagunkhoz való kapcsolódás képessége, ami a társas kapcsolódás alapja. Ez a döntés felelősségteljes, nem egy szalmalángnyi időre szól. Tartósságának alapja a tűz, a szenvedély, a belső lelkesedés fenntartása és védelme.

Vágyaink, belső szenvedélyünk tehát döntéseink mozgatórugói. Ha változtatni szeretnénk, másfajta döntést szeretnénk hozni, mint eddig, ahhoz vágyaink, belső állapotaink megváltoztatása szükséges. Szenvedély nélkül nincs élet, de annak minősége sokrétű lehet, ami meghatározza döntéseink eredményességét.

Érdemes megvizsgálni vágyainkat és azt, hogyan alakították eddigi életünket, és azt is értékeit tekintve milyen mértékben önösek vagy önzetlenek ezek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: