Igazság virágnyelven

Lassan közeledünk az év vége felé, a szabálysorozatunk utolsó előtti tagjánál tartunk. Észrevehető, hogy a témák egyre újabb színezetet és mélységeket adnak, reméljük, minden hónap segíti a belső felfedezését, és az önismeretben újabb nézőpontokkal lettetek már gazdagabbak.

„A tizenegyedik aranyszabály az IGAZSÁG. Igazság nélkül semmi nem jöhet egyensúlyba. Ezért tisztességednek kell lenned az önmagaddal való kapcsolatodban. Biztosítanod kell, hogy az összes rossz dolog az életedben helyes volt.”

bolcsesseg 5

Ha belegondolunk, vajon hány rossz dolog történt az életünkben, és azokról egyáltalán sejtettük, hogy helye van az életünkben, és pont a helyes irányt mutatják?  Ehhez a felismeréshez legtöbbször szükséges egy élettapasztalat, és bölcsesség, hogy meglássuk, mi a helyes, és mi nem, hogy lássuk az ok okozati összefüggéseket. A bölcsesség megélése a Bach-virágok sorozatában a Kékgyökér virághoz kapcsolódik. Dr. Edward Bach ezt írja: „Bölcs tanítók és oktatók lehetnének, de túlságosan is adnak mások véleményére, és túl könnyen hagyják magukat külső körülményektől befolyásolni. Ebben a mondatban megtaláljuk ennek a karakternek a lényegét.

A Kékgyökér típus, negatívan megélve híján van a tapasztalatoknak, így nem csoda, ha balgának tűnik, és másoktól próbálja ellesni, hogyan boldoguljon az életben, egy számára idegen környezetben. Nem biztos önmaga identitásában sem. Ezen talán nem is csodálkozunk, hiszen a virág eredetileg Nyugat-Kínában őshonos, és a fél világot átutazta, hogy eljusson hozzánk. (Mi, hogyan éreznénk magunkat egy ennyire más környezetben?) A kékgyökérnek csak háziasított példányaival találkozhatunk, vadon nem nő. Ha nőne, sem lenne képes fennmaradni és a többi, őshonos növényfajokkal a versenyt felvenni. Ez utal magára a karakterre, gyermekként védelemre szorul a nála erősebbekkel szemben, hiányzik a hajtóerő, hogy életben akarjon maradni. Egy magot nem érlelő növény nem ismeri a jövőjét, de nem is lehet csodálkozni, egy olyan növény esetében, ami eredeti hazájától ily távolra sodródott. Dr. Edward Bach szerint: „Mindig különféle emberektől kérnek tanácsot, de nem követik azt, és nem biztosak benne tökéletesen, hogy a megfelelő választ kapták. Gyakran bolondságnak tűnő dolgokat akarnak csinálni.”

A Kékgyökér alkatú ember érzékeny lehet a környezetére, mégis hiányozhat belőle a melegség, az empátia. Nehezen illeszkedik a társadalomba. Egyszerű, és nincs benne semmi mesterkéltség – a növény virágai elegánsak, mégis öt közönséges sziromból állnak. Jellemző, hogy az ilyen karakter igen határozatlan. A növény elszáradt tövei tavasszal vagy életre kelnek, vagy sem, csak találgathatunk, mi lesz velük, és ezt tapasztalhatjuk ennél a típusnál is.

kékgyökér

A virágok színében a tágas űr kéksége, mély bölcsessége köszön vissza. A kékgyökér szirmai szabályos ötszög alakban nyílnak, ami az idő és az örökkévalóság szimbóluma – a Kékgyökér lelkületű emberek előtt feltárulhatnak a rejtett összefüggések. A jellegzetes szarv alakú bibe a virágszirmok közül nyúlik ki antennaként a térbe, mintha a dolgok jelentését, értelmét kutatná. A növénynek szükséges középre koncentrálni energiáit. Ez a középpont keresés a szirmokon is jól látható, a szimmetriatengelyén halcsont formájú vágat fut a virág közepébe. A kékgyökér virágai színváltók, csak egy napig nyílnak, ha nagy a meleg, már délre elhervadhatnak. Mielőtt bezáródna árnyalata bíborlilává mélyül. Ez a Kékgyökér alkat változékonyságát, fejlődőképességét szimbolizálja. A becsukódó szirmok spirálba csavarodnak, begyűjtik az energiát, ezzel együtt a kozmikus ismereteket, a növény ugyanis tanulni szeretne, hogy megértse a világot.

A Kékgyökérben rejlő önismeret,

hogy élettapasztalataink által önmagunkra találjunk.

Néhány reakcióminta segítségével ráláthatunk, mikor hiányzik belőlünk a magabiztosság, a belső bölcsesség, hogy bízzunk a saját megérzéseinkben. Ezek a minták sokszor nem tudatosan működnek bennünk.

 • jellemző, hogy nem bízik a saját ítélőképességében, ezt folyton megkérdőjelezi
 • mindig másoktól kér tanácsot, és reméli, hogy azok jól döntenek helyette
 • fél a spontaneitástól, elbizonytalanodik
 • rendszerint szeret sokat beszélni, és felidegesít másokat a folyamatos kérdéseivel
 • túlzottan ad mások véleményére, mégsem mindig fogadja meg
 • felfokozott információéhséggel kompenzálja a belső bizonytalanságát
 • tudást halmoz fel anélkül, hogy hasznosítaná, bizonytalan saját képességeibe
 • be akarja biztosítani magát, nehogy rosszul csináljon valamit
 • sokszor tekintélyes emberektől vár megerősítést
 • akár saját meggyőződése ellen is cselekszik, ha valaki azt tanácsolja neki
 • alighogy meghozza döntését, máris kételkedik annak helyességében
 • sok tanácsadója van, mindegyiktől döntést vár
 • úgy néz ki, mint akinek nincsen józan paraszti esze, ezért butának tartják
 • gyerekeknél jellemző, hogy a dolgozatban a helyes megoldást kihúzza és rosszra javítja

Fizikai szinten megjelenő tünetek lehetnek:

 • bizonytalan járás, szédülés, tétova testtartás

Ennek a Lelki állapotnak is meg vannak a pozitív megélései:

 • intuitív, érdeklődő, hajtja a tudásszomj, és a megszerzett tudást már jól tudja önmaga számára hasznosítani
 • gyorsan képes saját véleményét kialakítani
 • belső hangjától vezetteti magát, odafigyel megérzéseire, és ezeket figyelembevéve irányítja életét
 • bízik magában, ezért már kitart saját döntései mellett

Ha úgy érzed, kibillent az egyensúlyod, nem vagy harmóniában, és a fenti tünetekből, negatív reakciókból magadra ismertél, akkor használhatod a virág pozitív megéléséhez a következő megerősítő mantrát. Koncentráltan, és odafigyelve ezek a megerősítések elkezdik a rezgésszintünket megemelni a pozitív tartományba. Segítik, hogy a személyiség ismét kapcsolatba kerüljön a Lélekkel, mely révén helyreáll a belső béke.

Megerősítések:

 • „Bízom magamban.”
 • „Figyelek első megérzésemre.”
 • „Magam döntök.”

Erőss Anna

 1. 11. 16. 

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: