Hit virágnyelven

Elérkeztünk az utolsó témánkhoz, mely jól alkalmazkodik a karácsonyi időszakhoz. A karácsony szimbolizmusa: a belső Fény megszületése, minden évben ez az időszak erre emlékeztet.

Ahogy a természet egyre inkább visszavonul, számunkra is a befelé fordulásnak van itt az ideje. Ugyan a karácsonyi ünnepek az ellenkezőjéről szólnak mégis, ha tehetjük, szánjunk önmagunkra egy kis időt, csendesedjünk el. Önmagunkkal, a belső középpontunkkal a kapcsolatot csendben tudjuk felvenni. Ez a csend adhat alkalmat, hogy elgondolkodjunk, mi az, ami a nehéz, vagy életünk legnehezebb pillanataiban is fogódzkodót ad nekünk. Mi az, amiben hiszünk, ami egy olyan támogatás, ami bármikor a rendelkezésünkre áll, és kisegít bennünket.

Kuthumi így ír róla: „A Hit az egyike a legmagasabb hegyeknek, amit az emberek a legnehezebben másznak meg. A hit hegyéből sok tövis áll ki. Ezek a tüskék azok, amikor az ember életének legnehezebb kihívásaival találja szembe magát. A hit az a sétabot, ami átsegít benneteket a nehezen megmászandó hegyeken. Hit nélkül nincs remény, hit nélkül nehéz bizakodni. Találjátok hát meg a hitet a szívetekben Szeretteim – találjatok alkalmat rá, hogy újraépítsétek a Hit nővérével a kapcsolatotokat, és ő őszinte és hűséges barátotok lesz. Ez egy rendellenesség, hogy amikor a dolgok rosszra fordulnak, az első dolog, ami kirepül az ablakon, az nem más, mint a hit. Valójában ez az, amihez a legjobban kellene ragaszkodnotok annak érdekében, hogy túljussatok a kihívásotokon.”

őszi-depr

Dr. Edward Bach egész munkásságát áthatja a hit kérdése. Így ír róla: Szabadságunk eléréséhez, individualitásunk és függetlenségünk elnyeréséhez sok bátorságra és hitre van szükségünk. A legsötétebb órákban, mikor a siker elérhetetlennek látszik, arra gondoljunk, hogy Isten gyermekei soha nem félhetnek, és Lelkünk csak teljesíthető feladatokat ad.  

A Hit megélésének két pólusa, a kételkedés és a megértés, melyet a Tárnics szimbolizál. A negatív oldalát Dr. Edward Bach így mutatja be: „Szinte tobzódnak a boldogtalanságban, mélabújukkal másokat is megfertőznek és elcsüggesztenek.” A Tárnics alkatúak kételkednek saját képességeikben, nem hiszik, hogy sikeresek lehetnek az életben, de rájöhetnek, hogy az életben minden nyereség, még ha közvetlenül nem is látják az adott történések hasznát, ha nem a végeredménnyel törődnek, és minden tőlük telhetőt megtesznek, akkor nem létezik kudarc. Itt a lényeg: a „minden tőlük telhető” megtétele – ez ilyen típusú emberek jól tudják, mi a dolguk az életben, csak épp menet közben elbizonytalanodtak.

Mindezt a növény így mutatja nekünk: A kicsírázott mag szinte minden erejét arra fordítja, hogy gyökeret eresszen, így az első évben csak pár levelet hajt, ősszel ezek is elhalnak. A kicsi, sárga, megduzzadt gyökereket ekkor észre sem lehet venni, de a második tavasszal új leveleket hoz.  Az időjárástól függetlenül a földközelben marad, hogy a magasabb növények árnyékában elég nedvességhez jusson a hajnali harmatból. Ötven – hetvenöt milliméternél magasabbra nem nő, így élete se nem túl kemény, se nem túl egyszerű – mely a Tárnics alkatra is jellemző. Levelei lándzsa alakúak, sötétzöldek, a szögletes szár vörös árnyalattal színezett. Ezek a színek és formák egyaránt céltudatosságra és az életrevalóságra utalnak – a kvalitások, melyekre a Tárnics alkatnak szüksége van.

tárnics 2

Lehet, csak egy virág nyílik a legfelső csúcsán, de a növényből eltökéltség sugárzik, a legjobbat hozza ki magából, abból a soványka lehetőségből, ami adatott számára. A virág harang alakú, a napsütésben kitárja az öt szirmát, de ha eső éri, vagy a hőmérséklet kicsit visszaesik, azonnal, szemmel láthatóan bezárul. Az elvirágzott szirmok kicsit elhalványodnak és összezsugorodnak, de nem hullnak le, védelmet nyújtanak a fejlődő magtoknak. Fontos ez olyan növény esetében, mely az év késői szakaszában érleli magjait. Ez, a Tárnics alkat szívósságára, az életcél kitartó követésére utal, aki látszólag könnyen feladja és elcsügged, a virág épp ennek ellenkezőjét mutatja, a végsőkig kitart és küzd. A tárnics szórványos kolóniát alkot, addig terjed a hegyoldalban lefelé, ameddig a számára kedvező körülményeket nem talál. Az élet nehézségeire felülről nyílik kellő rálátás, és ennek az alkatnak pont erre van szüksége. Bár az első éves, apró tárnics gyakran kiég a nyári forróságban, vagy letapossák friss hajtásait a zarándokösvények mentén, mégis képes összeszedni az erejét és kitartóan követni célját, amit általában sikerrel be is teljesít.

Néhány reakcióminta segítségével ráláthatunk, mikor hiányzik belőlünk a hit, a belső bizonyosság. Ezek a minták sokszor nem tudatosan működnek bennünk.

 • már a kisebb csapások is mellbe vágják, mindent sötéten lát
 • az előre nem látott nehézségek bekövetkeztével könnyen elcsügged, csalódott, és arra gondol, hogy inkább feladja
 • lehet, hogy egy bizonyos dolog miatt letört és deprimált
 • általában rögtön szkeptikusan reagál, hogy elejét vegye későbbi csalódásnak
 • minden helyzetben először kétségeit mondja el, ő maga a két lábon járó kétkedés
 • úgy tűnik, mintha pesszimizmusában örömét lelné
 • hit és bizalom hiányában bizonytalan
 • kisebb krízisek esetén is sok biztatásra és bátorításra van szüksége
 • még ha jól is sikerül valami, elképzeli, hogy milyen rosszul is sikerülhetett volna
 • nem ismeri fel, hogy sokszor a kishitűsége az oka, ami miatt nem sikerül valami

Fizikai szintű betegségek közül ehhez az állapothoz tartozik a depresszió legenyhébb formája, amikor a meg tudja fogalmazni, hogy mitől deprimált a hangulata.

Ennek a Lelki állapotnak is meg vannak a pozitív megélései:

 • az akadályokat és a csapásokat már próbatételnek fogja fel, ezért mindig összeszedi a bátorságát, hogy újra neki tudjon futni
 • megingathatatlanul hisz benne, hogy a nehézségek ellenére minden úgy lesz, ahogy lennie kell
 • tudja, hogy minden problémára van megoldás
 • képes megerősíteni és felbátorítani másokat is

Ha úgy érzed, kibillent az egyensúlyod, nem vagy harmóniában, és a fenti tünetekből, negatív reakciókból magadra ismertél, akkor használhatod a virág pozitív megéléséhez a következő megerősítő mantrát. Koncentráltan, és odafigyelve ezek a megerősítések elkezdik a rezgésszintünket megemelni a pozitív tartományba. Segítik, hogy a személyiség ismét kapcsolatba kerüljön a Lélekkel, mely révén helyreáll a belső béke.

Megerősítések:

 • „Bizakodó vagyok.”
 • „Pozitív vagyok.”
 • „Hiszem, hogy minden jól sikerül.”

Erőss Anna

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: