Egzisztenciális pszichológia modul

Az Egzisztenciális Pszichológia egy kis szelete az Omniverzum Szabadegyetem Oktatásának, de mégis nagyon lényeges, mert olyan négy alap kérdéssel foglalkozik, ami az emberi létezéstől elválaszthatatlan, és amiket feltárunk majd az egyik tanhétvége során.

Az egyik legnagyobb témakör, amivel nem igazán szeretünk szembenézni, a Halál témája és annak tudatosítása lesz. Most mégis egy másik fontos, a Szabadság és az azon belüli Saját Felelősség, véleményem szerint napjainkban egyre égetőbb és sürgetőbb témakör által szeretném felkelteni érdeklődéseteket és röviden bemutatni az Önismeret és az Önmagunkon való munka fontosságát:

egzisztenicálisA mások iránt érzett felelősségünk mellett, ez a pszichológiai szemlélet nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mennyire vagyunk tudatában annak, hogy a saját magunk teremtett világunkért, életünkért is csak mi, önmagunk vagyunk a felelősek, és senki más rajtunk kívül nem képes ezt felismerni és változtatni, csak saját magunk. Ez a nézőpont, még ha számunkra elsőre zordan is hangzik, ki meri mondani, hogy még az érzéseinkért, ahogy érezzük magunkat, azért is saját magunk vagyunk a felelősek. Ehhez a témához kötődően pedig Fritz Perls sikeres munkásságát, a Gestalt terápiát emelném most ki nektek példaként, ami szintén a felelősség szerepét hangsúlyozta. Perls szerint minden egyes tünetünk, nem kívánt testi szokásunk (halk beszéd, szemkontaktus kerülése, dadogás, körömrágás, hajcsavargatás…stb.), azaz testi üzenetünk egy befejezetlen vagy elnyomott, ki nem fejezett érzés bennünk, ami testi úton ölt alakzatot.

egz2Perls pedig abban segített pácienseinek, hogy képesek legyenek felelősséget vállalni kizárt tudatukért, ügyeikért, azaz képesek legyenek befejezni a saját Gestaltjukat (alakzatot). Perls több, a felelősség felvállalását tudatosító technikát is kipróbált és sikeresen alkalmazott páciensein, amiből egyet én is megragadtam, és elhozok majd nektek az órára egy gyakorlatban, hogy ti is meg tudjátok dolgozni majd magatokon ezt a jelentőségteljes fogalmat és tulajdonságot.

egz3

“Amíg harcolunk egy tünet ellen, addig csak súlyosbodik. Ha felelősséget vállalunk azért, amit önmagunkkal teszünk, meg azért, ahogy kialakítjuk a tüneteket, magát a betegséget vagy saját létünket – vagyis érintkezésbe lépünk önmagunkkal -, beindul a fejlődés és az integráció”. – Fritz Perls

Nemcsak az önismeret oldaláról megközelítve, hanem ahogy a képzéseink elvégzése után terapeutává is válnak diákjaink, a felelősség fogalma kulcsfontosságú a pszichoterápiában is, ami a valóságban is behatóan működik:

A felelősség elfogadása lehetővé teszi az egyénnek a függetlenség elérését és képességei teljes kihasználását.”

 Sarka Violetta
Útonjáró


Jorge Bucay.jpg

Ajánlott irodalom a témában:
» Irvin D. Yalom: Egzisztenciális pszichoterápia
» Szögyal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról

Én mindenképpen javasolnám Jorge Buckay könyveit:
1. Autodependicia útja = Szabadság, Felelősség vállalás
2. Találkozás útja = Magány, Kapcsolatok
3. Könnyek útja = Halál, Gyász
4. Boldogság útja és a Bölcsesség útja = az Élet értelme

 

Vissza a Tanult témakörökhöz >>>

%d blogger ezt szereti: