Bemutatkozó » Varga Éva

Varga éviAhogy a legtöbb embert, engem is saját problémáim, a bennem lévő kétségek, félelmek, elégedetlenség vezetett az önismeret útjára több, mint tíz éve. Szerencsésnek érzem magam, mert gyorsan kialakult bennem az a belső hit, hogy a változtatás alapvetően rajtam múlik. Az utóbbi pár évben saját magamon tapasztaltam, hogy ez a munka csoportban sokkal gyorsabban és hatékonyabban működik. A csoport ereje az egyéni erőkből adódik össze, tehát a fejlődést csak úgy tudja támogatni, ha az egyéni akarat és szándék ott áll mögötte.

A fejlődés útja a mai kor emberének az egyéni fejlődés, ami nem magányos utat jelent, csak arra utal, hogy a „megváltást” már nem várhatjuk kívülről, magunkban kell bejárnunk az oda vezető utat. Ezért van egyre több holisztikus gondolkodáson alapuló módszer, a rengeteg önismereti tanfolyam, és ezért van az, hogy a hagyományos orvoslás úgy tűnik már nem segít olyan esetekben sem, ahol régen segített.

Fontosnak tartom az energetikai rendszerünk, a tudathordozó testeink megismerését, a személyiségünkkel való munkát.

Ahhoz, hogy a személyiségünkkel hatékonyan tudjunk dolgozni, magasabbról kell rátekintenünk. Tudnunk kell, hogy többek vagyunk fizikai, érzelmi és gondolati testeinknél (a halandó testünknél). Azonban az a tapasztalatom, hogy az emberek többsége érzelmeire és gondolataira sem tudatos. Nem eszköznek tekinti azokat, hanem azok áldozataként éli mindennapjait (leginkább érzelmei rabságában).

Törekednünk kell a tudatszintünk emelésére, az intuíciónk fejlesztésére, a szimbolikus rendszerek megértésére, hiszen ki milyen szinten működik egyénileg, az kihat környezetére, sőt az egész bolygóra. Viszont nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a törekvéseink, cselekedeteink kiinduló pontja, színtere a személyiségünk, és ha ez nincsen rendben, akkor az irány is félrevezető.

Hogy mi is a valódi személyiség? Hogyan épül fel? Mi a tudat, az elme, az ego és a Felettes Én?

Ezekre a kérdésekre a választ Wilber integrál filozófiájában, a Transzperszonális Pszichológiában és a Teozófiában találtam meg. Ezek az elméletek segítettek hidat építeni a keleti tanok és a nyugati pszichológia közötti, számomra hatalmasnak tűnő szakadékra. Az elméletek mellett szívemhez közel álló gyakorlati módszerek a Bach virágterápia, Symbolon asztrológia, Színterápia, Meseterápia és más művészetterápiás módszerek. A személyiségünk megismerésének egy nagyon különleges és egyedi módszerének tartom még a Maja energetikai rendszert.

A folyamatos tanulás számomra nagyon fontos. De a “sétálás tevékenységének felét – amint jól tudjuk – a látás teszi ki, és csak a felét a lábak működése; ugyanez igaz valamennyi emberi cselekvésre: fele a tudás és fele a dolog megtétele.” Ezért a tanultak integrálásával és alkalmazásával igyekszem segíteni magamon.

Másokon segíteni nem tudok, inkább arra törekszem, hogy másoknak segítsek, ha önmagukon szeretnének dolgozni, változtatni.

Varga Éva
Színtolmács, Spirituális Lélekgyógyász
2014. szeptember 30.

spirituális