Ünnepváró Nyitott Műhely * Farsang

A rituálék, rítusok és ünnepek megbontják a szürke hétköznapok ritmusát és segítik az egyhangúságból való kiemelkedésünket. Egyfajta kapuk az év ünnepei, melyek a szellemi dimenziók, a transzcendentális szintek felé nyitnak átjárót.

Mai világunkban egyre kisebb hangsúlyt kapnak az ünnepek valódi, mély tartalommal és lényeggel bíró jelentései, és sokkal inkább az ajándék szabadnapok “ünneplése” kap teret.

Ehelyett, ha az év ünnepeit tudatosan követnénk, felkészülnénk és összekapcsolódnánk misztikus, ősi jelentésükkel, akkor az ünnepléssel együtt a természeti dinamikákra hangolódnánk rá, és így saját biológiai ritmusunkra valamint Lelkünk finomabb régióira is megnyitnánk önmagunkat.

Az évkör és a természet egész éves dinamikájának követése is az ünnepek tudatos átélése. Ezzel újra:
– beindítjuk lelkünkben az áramlást,
– megnyitjuk kreatív energiáink forrását,
– új impulzusokkal, színekkel gazdagítjuk mindennapjainkat,
– oldjuk a szürke hétköznapokból, mókuskerékből fakadó stresszt,
– kikapcsolunk és egy mosolygós csapatban alkotunk,
– az alkotással önmagunkat is újrarendezzük,
– valamint beindítjuk lelkünkben a változást, és ezzel önmagunkat is megnyitjuk életünk formálódása előtt.

 

Mindezen pozitív velejárók megtapasztalására hoztam létre Ünnepváró Nyitott Műhely sorozatunkat a természeti dinamikával összekapcsolódva.
Várunk Szeretettel!

» Farsangi Művészetterápia műhely: február 23. csütörtök 17.30-20.30

A Farsang ünnepe mai világunkban a Vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot foglalja magába. Az önfeledt ünneplés időszaka ez a Húsvéti böjt előtt.

A Farsang a tél befejezésének ünneplése, amikor leghidegebb évszakunk gyengülésével a gonosz szellemek életre kelnek. Ezért sok helyen a gonosz elűzésének ünnepe is, ehhez kapcsolódnak a kormozásos, égetéses népszokások.

Ezekben a napokban ünnepeljük a tél távozását, az élet újraindulását, ezért is kerülnek előtérbe az élvezetek, a tobzódás, a szerelem. A téli bezárkózás és magány megszűnik, újra elindulhatunk a közösségbe, együtt tehetünk sétákat.

De ez az ünnep önmagunkkal kapcsolatban is felszínre hoz fontos kérdéseket:
– Milyen a kapcsolatunk saját árnyékainkkal?
– Fel tudjuk-e oldani önmagunkban a tél vagy az élet során megmerevedett énrészeket, érzelmeket, állapotokat?
– Milyen maszkokat viselünk? és
– Milyen lenne az a maszk, amit őszintén, valódi lényünket megmutatva hordanánk?

 

» Húsvéti Művészetterápia műhely: április 12. csütörtök 17.30-20.30

» Pünkösdi Művészetterápia műhely: június 1. csütörtök 17.30-20.30

Egy jó hangulatú, relaxációval, befelé fordulással zajló folyamatra hívunk, melyben előhívhatod alkotói énedet is.

“A művészeti terápia nem művészképzés. Mindenki számára nyitott és elérhető. A mindannyiunkban ott lévő, teremtő, alkotó képességre épül. Nagyon sokan nem tudják, hogy ez a bennünk lévő alkotóerő velünk született, és megjelenésre, megnyilvánulásra törekszik. Keresi a szépséget, amely harmóniával tölt el bennünket. A mások alkotásaiban való gyönyörködés mellett fontos számunkra, hogy a mi lelkünkből érkező „dallam”, szín, akárcsak néhány ecsetvonásban is, kifejeződhessék. Pár ecsetvonás, játék a színekkel is üdítő, örömet adó lehet. Környezetünk azonban sokszor nem segíti, hanem ítélkezéseivel gátolja a velünk született kreativitás kibontakozását. A terápia egyik fő célkitűzése: a természet rendjére hangolódva elősegíteni az egészségfejlesztést, egészségmegőrzést, ill. a gyógyulást. Hatására fejlődik és differenciálódik az érzelmi és akarati élet, a megérző és beleélő készség, valamint a tudat felismerő képessége. Hallhatóvá válnak számunkra a lelkünk mélyéről érkező „üzenetek”, amelyek egyszerre hozhatnak változást, elevenséget és harmóniát, s velük együtt új örömöket és célokat életünkbe. ” ( Dr. Antalfai Márta)

muveszetterapia-tapasztalatHelyszín: Omniverzum Szabadegyetem és Központ
Budapest, 13. kerület, Váci út 4. II/5.
82-es kapucsengő

Részvételi díj: 2.500.- Ft

Jelentkezni lehet a muveszetiterapiak@gmail.com e-mail címen.

Vezető:
Domokos Erzsébet
Komplex művészeti terapeuta, Spirituális Lélekgyógyász

art-therapy

%d blogger ezt szereti: